НОВИНИ

Заетостта у нас: 50% от компаниите не търсят нови служители

Глад за работна ръка обаче има - ситуацията е по-лоша от пандемичната 2021 г.

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:08, 14.10.2024
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Снимка: Canva
Слушай новината

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови хора до пролетта. А всяка пета фирма мисли дори да съкращава служители. Това сочат данни на Българската конфедерация по заетостта към октомври. Оказва се и, че сегашното състояние на пазара на труда е най-лошото от пандемичната 2021 година досега.

В проучването са анкетирани близо 1200 компании в цялата страна. Изследването се прави на всеки шест месеца. Така, всяка четвърта фирма все още не е решила дали да увеличава или намалява персонала си, едва 24 на сто са и работодателите, които прогнозират да наемат нови хора.

Националното изследване мери и коефициента на заетостта - едва 4% и и е най-ниският досега, откакто организацията следи показателя и четири пъти по-нисък в сравннеие с преди половин година. Той се изчислява като от броя работодатели, които планират да увеличат работната сила, се извади броят на тези, които планират да я намалят.

Това е проучване сред работодателите за намеренията им да наемат или съкращават служители и се прави на всеки шест месеца.

4000 са мебелните компании у нас, но все по-малко са желаещите да работят в тях. Хиляда шкафчета средно на ден излизат от една от мебелните фирми в Русе. Управителят ѝ обаче се сблъсква с проблем - няма кой да работи. Принуден е дори да търси кадри от трети страни. Заплатата, която дава, е малко под средната за страната, която сега е 2300 лева.

"Доскоро беше тежката инфлация, големите завишения на цени, на материали - това нещо е нормализирано, мога да кажа. Заплатата не пада под 2000 лева. Не мисля, че заплащането е проблем, а според мен тежката работа. Тоест, всички предпочитат да работят нещо леко - инфлуенсъри, клипчета такива неща. Никой не остава просто тук, не искат", обясни Николай Иванов, управител на мебелна фирма.

БНТ: Как се справяте тогава?

Николай Иванов: С постоянни реклами за търсене на работа, набиране на работници и сега последното ни начинание е внос на работна ръка от Непал и Бангладеш.

Официалната статистика сочи, че безработицата в страната се е понижила до 5.3 на сто, което според експерти изправя пазара на труда на ръба. А според бизнеса тези данни са манипулирани.

"На всеки сто излизащи от пазара влизат само 61. Когато няма свободна работна ръка, с която бизнесът да работи, е съвсем нормално той да започне да буксува. Много е важно в такава ситуация да се фокусираме върху по-добри условия за внос на хора от трети страни, след като това, което имаме на пазара на труда, не ни стигат кадрите", каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

"Безработицата е ниска само по статистически цифри. Това много лесно се манипулира с т.нар. временна заетост. Моделите на временна заетост, при които едни неквалифицирани хора отиват на едни неквалифицирани длъжности за кратък период от време и оттам излизат отново неквалифицирани", посочи доц. Щерьо Ножаров, Българска стопанска камара.

Никакви изисквания към бъдещите си служители няма и Димитър Бакалов, който има верига от закусвални в Благоевград.

"Просто няма никакви работници, защото всички знаят, че работната ръка изчезна. Тук в града останаха учениците, децата, останаха някои мързеливи и пенсионери. Друго няма. Заплатата при мен не е тайна - от 50-60 лв. надница, плюс осигуровките - някъде 1800-1900 лева брутна заплата".

Националното проучване на пазара на Българската конфедерация по заетостта показва, че и в промишлеността отчетеният спад е сериозен, както и в IT сектора и търговията.

"Общо картинката на фона на политическата несигурност - имаме и голям процент работодатели, които не са сигурни какво би се случило. Той също се вдигна този път", каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

"Решението е никакво - свиваш се, свиваш се, докато издържиш. И когато вече няма никой, затваряш. Друг начин няма", коментира Димитър Бакалов, собственик на закусвални в Благоевград.

Работодателските организации виждат съвсем друго обяснение в свиването на пазара - повишението на заплатите.

"Резкият темп на нарастване на работните заплати, както на минималната, така и на средната през последните години, който се движи между 15 и 20%, при нормален темп в българската икономика до 2022 година - между 6 и 9%", поясни доц. Щерьо Ножаров, Българска стопанска камара.

Данните показват, че най-голямо търсене през следващите шест месеца ще има в сектор "Транспорт".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Колко са поскъпнали храните и битовите услуги за 3 години?
Проверка на факти: Колко са поскъпнали храните и битовите услуги за 3 години?
Йотова за купуването на гласове: Това не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори
Йотова за купуването на гласове: Това не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори