НОВИНИ

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември

Намалява търсенето в сектора на информационните технологии

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
23:05, 13.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември. Пазарът на труда се забавя, а най-осезаемо е свиването в IT сектора - за две години обявите за работа са намалели почти наполовина, показват данните на HR компания и кариерен сайт.

По-малко обяви за работа и свиване на търсенето - такава продължава да е тенденцията и последният месец в IT сектора. На кариерно изложение се срещат Теодор и Румен - единият има солидните 12 години опит в сферата на киберсигурността, а другият е първокурсник в същата специалност и си търси първа работа като стажант.

"Пазарът изобщо не е това, което е бил преди 5 години, което е бил преди 10 години и е чувствително по-различно, отколкото преди години. Това е така, защото много от чуждестранните фирми бяха прогонени от българския пазар и те си намират бъдеще в страни, които предлагат по-добри условия", заяви Теодор Паскалев, експерт по киберсигурност.

'Моята първа мечтана работа е такава, в която да мога да надграждам своите знания и да намирам нови приятели и контакти", допълни Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

"Най-изявен спад има в IT сектора - това се наблюдава в проучванията, които правим в последните две години - там действително 46% е спадът в обявите за работа, които се публикуват.", коментира 
Йоанна Кирилова, мениджър "Продажба и събития".

И ако за експерт с опита на Теодор очакваната заплата на месец е над 5000 лева, то Румен иска 1500 без да има опит.

"Тъй като много хора са в момента на пазара и търсят работа конкурентността е много голяма и работодателите имат възможността да изберат по-изгодния вариант за тях и за бизнеса им", заяви Теодор Паскалев, експерт по киберсигурност.

"Не бих искал много голямо възнаграждение - нещо от сорта на 1500 лв. може би, защото това е работа на 4 и на 6 часа", коментира Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

От другата страна са изискванията на работодателите. Според последните данни на националната статистика над 122 000 са заетите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", а средната заплата за сектора е 5164 лева. Бизнесът пък обещава конкурентни заплати.

"Нашата компания се занимава с телекомуникационни решения, жп сигнализация, радионавигация. Всички софтуери, свързани с гласова комуникация земя-земя, земя-въздух. Търсим хора с инжерен опит, 5+ години в повечето случаи. Заплащането ни е конкурентно спрямо пазара. Поне в нашата компания винаги се разчита на натрупания опит, технологии, които човекът може да предостави, както и знанията", заяви Павел Вълков, софтуерен инженер.

Само 7 на сто от обявите в момента на пазара са от IT сектора. Най-голямото търсене е в сектор "Търговия и продажби" - всяка четвърта обява е такава. На второ и трето място са хотелиерство и производство.

"Има търсене както за специалисти в различни области, така има търсене и за млади хора, макар не толкова голямо, за неквалифициран персонал със сигурност. Човек би могъл да си намери работа и без висше образование в момента", уточни Йоанна Кирилова, мениджър "Продажба и събития".

Не точно такъв е случаят на Ради Даянов. Той се е върнал у нас от Испания, където е работил дълго във фабрика за пакетиране на зеленчуци. От почти година търси работа в Благоевград и се надява да получава 1100-1200 лева при средна брутна за страната близо 2300 лв.

"Във фабрика - 12 години съм работил като пазач през нощта. Но тук не съм работил в България. Ходих на много места на интервюта. Регистриран съм в бюрото по труда", каза още Ради Даянов.

А иначе се задълбочава и още една тенденция - предложенията за работа от вкъщи продължават да намаляват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия разгроми Норвегия в Лигата на нациите след пълна доминация във второто полувреме
Австрия разгроми Норвегия в Лигата на нациите след пълна доминация във второто полувреме
Над 150 китаристи изсвириха "Клетва" на "Щурците" от култовия филм "Вчера"
Над 150 китаристи изсвириха "Клетва" на "Щурците" от култовия филм "Вчера"