Ще спаси ли помощта от държавата транспортните фирми?

от БНТ
21:46, 07.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Бизнес

30 милиона лева помощ ще бъде предоставена заради COVID кризата. Преди средствата да са стигнали реално до фирмите с пътнически превози обаче - в Русе масово продават автобусите си, за да покриват загубите.

Азми Адемов се занимава с транспорт на пътници от 20 години. Притежава 25 автобуса и микробуса, осигурява работа на над 30 служители - шофьори, техници и администрация. COVID кризата обаче е на път да погуби бизнеса му. Над половин година превозните му средства са паркирани в гаражите, защото липсват туристически и междуселищни курсове. На път са само три микробуса по три междуселски линии.

Азми Адемов: Ние не изкарваме пари, ние в момента нищо не правим, само стоим. Пътниците вече се оттеглиха от този вид транспорт. Не искат да пътуват с автобуси, всичките си имат коли. Автобусите вървят на 30%.

Бизнесменът е обявил почти всички автобуси и микробуси за продажба още в началото на епидемията през пролетта, но досега никой не е проявил интерес към тях. Има и кредити, но засега банките не го притискат. Ситуацията го принудила да съкрати част от шофьорите.

Около 1500 малки и средни автобусни фирми могат да получат безвъзмездна помощ

Надежда за оцеляване Азми Адемов вижда във финансовата помощ за превозвачите, която правителството отпусна миналата седмица. Вече подготвя документи по мярката, за да ги подаде в първия възможен момент.

Според Адемов пътническият транспорт играе важна роля за възстановяването на икономиката след пандемията. Но за да се съживи поне на половина, ще са нужни много повече пари и по-бърза реакция от страна на държавата при предоставянето им.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нашествие на червеи в бургаски квартал
Нашествие на червеи в бургаски квартал
Започва ремонт на ВиК мрежата в Севлиево
Започва ремонт на ВиК мрежата в Севлиево