НОВИНИ

Ще влезе ли Доналд Тръмп в затвора?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:24, 29.05.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Първото наказателно дело срещу американски президент достигна кулминация и ще стане ясно дали порноактирасата Сторми Даниълс ще вкара в затвора бившия президент Доналд Тръмп. Съдебните заседатели се събраха, за да решат каква да е присъдата по делото за фалшифициране на бизнес отчетите на Тръмп в предизборната кампания от 2016 г., когато се твърди, че е платил на актрисата, за да не огласява сексуалната им връзка.

След седмици на показания от над 20 свидетели и множество постове и изказвания на Доналд Тръмп сега фокусът е насочен към 12-членното жури, което държи съдбата на бившия президент в ръцете си. Милиардерът е обвинен, че е фалшифицирал бизнес отчетите си, за да извърши плащане на стойност 130 хиляди долара, за да си купи мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс за сексуалните им отношения. На влизане в съдебната зала Тръмп отново определи процеса като политически.

Снимки: АП/БТА

"Мога да ви дам списък с имената на 40 души, които биха казали точно същото като всички тези свидетели. Това е много опасен ден за Америка", подчерта Доналд Тръмп - бивш президент на САЩ.

Вчера бяха заключителните аргументи на защитата и обвинението, а последствията от обвинителната присъда ще бъдат далеч по-мащабни от размера на престъпленията точно 5 месеца преди президентския вот. В защита на Тръмп пред съда в Ню Йорк дойдоха трите му деца - Дон, Ерик и Лара.

"Искам да се извиня на съдебните заседатели, които са там вътре. Това е колосална загуба на време. Искам да благодаря на полицията в Ню Йорк. Изпратили сте тук хиляди служители на реда, които можеха да пазят улиците ни. Вместо това пазят съдебната зала. Този процес струва на Ню Йорк милиони, милиони долари", заяви Ерик Тръмп - син на Доналд Тръмп.

Съдебните заседатели трябва да постигнат пълно единодушие и за присъда невинен, и за виновен. Един от 12-те души да не е съгласен с останалите това означава провал на съдебния процес.

"Мисля, че ще има дълго обсъждане. Това не e процес, при който те се събират в 10.00 часа сутринта и до обяд са готови с присъдата. Не мисля, че ще има обвинителни присъди по някои точки и оневинителни по други", коментира Сара Крисоф - бивш федерален прокурор.

Демократите избягваха да коментират процеса срещу Тръмп, но вчера пред съдебната сграда в Ню Йорк холивудският актьор Робърт Де Ниро и членове от предизобрния щаб на Джо Байдън дадоха изявления.

"Когато Тръмп се кандидатира през 2016 г. решихме, че е шега. Казахме си "този човек да стане президент - никога няма да се случи". Бяхме забравили уроците, които историята ни дава - и друг път клоуни, които никой не е приемал сериозно, са ставали диктатори. Сега имаме втори шанс с Тръмп и този път на никой не му е смешно. Сега е моментът да го спрем и това може да стане само като гласуваме. За да не се питаме после "Господи, какво направихме?", каза Робърт Де Ниро, актьор.

Ако бъде осъден Доналд Тръмп, ще получи максимална присъда от 4 години затвор и това няма да му попречи да участва в надпреварата за президентските избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали се раздели с осем свои футболисти
Арда Кърджали се раздели с осем свои футболисти
Непогребаният цар - човекът зад легендата
Непогребаният цар - човекът зад легендата