НОВИНИ

Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:00, 29.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

200 килограма живак и други силно опасни вещества бяха намерени в склад в една от индустриалните зони на Перник. По случая са арестувани двама. Трима прокурори разследват случая.

Сигналът за токсичните вещества е стигнал до разследващите на 22 април, но днес бяха изнесени подробности за случая. Властите увериха, че са взети всички мерки и няма опасност за здравето на хората, а отровите вече са преместени.

С каква цел са складирани опасните вещества и има ли връзка този случай с открития преди седмици разлят живак в пернишкия квартал "Тева"?

Складът, където са открити 200 кг. живак и други опасни вещества е обезопасен, запечатан от прокуратурата, а опасните вещества са преместени на друго място.

Складът изглежда занемарен и неподходящ за съхранение на опасни вещества - няма под, покривът е на дупки, липсват прозорци. Наоколо е оживено, има куриерски фирми, фитнес, други складове, автоморги, сервизи, но никой от работещите там не беше чувал за опасния склад.

Фирмата е имала разрешение да борави с живак, но преди няколко месеца то е изтекло. Наемателите на склада влезли в спор със собствениците, разказват наши източници. Разрешение за работа и съхранение на опасни вещества се изважда твърде лесно, а после контролът е нулев, твърдят запознати.

Разследващите не казаха с какво точно се е занимавала фирмата. Дори и с разрешително при боравенето с живак има правила за употреба, забранена е в производствените процеси, в които той се използва като катализатор или електрод. Забранено е и използването му при ръчен добив на злато.

"Бяха събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица за извършени, съобразно доказателствата към настоящия момент, от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак с чистота около 99,99%", каза Христофор Рачев - прокурор и говорител на Районна прокуратура - Перник.

"Установеното количество живак в тези складове е било около 200 кг, от които намерен и иззет е 50 кг живак към настоящия момент. В тези складове е имало киселини и основи и други отровни и опасни вещества", допълни Теодор Николов - наблюдаващ прокурор.

"Към настоящия момент мога да кажа, че е изцяло елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашили живота и здравето на гражданите на Перник и замърсяване на околната среда", заяви Гергана Малиновска - районен прокурор.

При отравяне с живак се усеща слабост, главоболие,гадене, метален вкус в устата и повръщане. На по-късен етап се появяват и проблеми с храносмилането и нервната система. Особено уязвими са малките деца и бременните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преглед на арабските медии: Донорската конференция в Брюксел събра 7,5 млрд. евро за сирийските бежанци
Преглед на арабските медии: Донорската конференция в Брюксел събра 7,5 млрд. евро за сирийските бежанци
Боксьорът Радослав Росенов е на крачка от спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж
Боксьорът Радослав Росенов е на крачка от спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж