НОВИНИ

Къде българите извън ЕС ще могат да гласуват и за Европейски парламент?

bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 29.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Парламентарни Избори 2024
Слушай новината

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства. Това обясни в предаването "Светът и ние" Росица Матева - говорител и зам.-председател на ЦИК.

"Така че избирателите, които на 9 юни ще бъдат извън страната и извън държавите-членки на общността, но желаят да гласуват и за членове на ЕП и имат избирателни права за това, трябва да се поинтересуват и да отидат в дипломатическо и консулско представителство на България и там ще могат да гласуват в съответната секция. До 14 май българските граждани, които живеят извън страната или знаят, че на изборите ще бъдат извън страната можеха да подадат заявление, за да бъдат вписани в списъците в секциите, в които желаят да гласуват и мястото, което са посочили. Но ако не са направили това, може да гласуват във всяка една избрана от тях СИК, като ще подпишат декларация, че не са гласували за тези избори и няма да гласуват на друго място. Ще бъдат вписани в списъка и ще могат да гласуват", каза още Матева.

Машините ще бъдат 245 навсякъде по света, със 151 машини ще се гласува само за народни представители. Останалите 94 ще бъдат с инсталиран софтуер и за двата вида избори.

"Повече от 100 машини ще бъдат в Турция, тъй като там са най-много избирателните секции, говорим за изборите за Народно събрание. Традиционно най-много секции са в Турция, Великобритания, тази година и в Германия, където е получено разрешение СИК да бъдат и извън дипломатическите и консулските представителства, нещо което преди не разрешаваха", допълни зам.-председателят на ЦИК.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Радослав Росенов е на крачка от спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж
Боксьорът Радослав Росенов е на крачка от спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж
Над 80 фирми от ИТ сектора се включиха в кариерния форум на Факултета по математика и информатика на СУ
Над 80 фирми от ИТ сектора се включиха в кариерния форум на Факултета по математика и информатика на СУ