НОВИНИ

Преглед на арабските медии: Донорската конференция в Брюксел събра 7,5 млрд. евро за сирийските бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 29.05.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Международна донорска конференция в Брюксел събра 7,5 милиарда евро за сирийските бежанци. Посланието на ЕС е, че хората в Сирия, бежанците и общностите, които ги приютяват, не са забравени. Пет милиарда евро от сумата ще бъдат предоставени под формата на грантове, останалите - като заеми. От началото на войната преди 13 години повече от пет и половина милиона сирийци са избягали в съседни страни. Според ООН в самата Сирия също десетки милиони хора гладуват и се нуждаят от хуманитарна помощ.

Снимки: АП/БТА

Брюкселската конференция в подкрепа на бъдещето на Сирия и региона се ръководи от върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел, заедно с еврокомисарите Оливиер Вархеи и Янез Ленарчич, в присъствието на представители на страните от Европейския съюз и съседните на Сирия: Ливан, Египет, Йордания и Турция. Във форума участват и представители на ООН и международни организации, както и сирийското гражданско общество.

Европейският съюз обеща повече от 2 млрд. евро в подкрепа на сирийските бежанци и отхвърля всякакви разговори за възможното им връщане в Сирия, тъй като там не съществуват условия това да се случи доброволно и безопасно.

"Нашият ангажимент няма да приключи само с финансови обещания", ангажира се Жозеп Борел.

Той каза още: "трябва да удвоим усилията си, за да намерим политическо решение на конфликта, което да подкрепя стремежа на сирийския народ за мирно и демократично бъдеще", съобщава сирийският опозиционен сайт "Ахбар Балади".

Йорданският външен министър Айман Сафади изрази недоволството на страната си от намаляването на международната подкрепа за сирийските бежанци и за страните, които ги приемат. Той каза, че "Йордания е направила всичко по силите си, за да гарантира сигурност и достойнство за около 1,3 милиона сирийци, само 10% от които живеят в лагери". Министърът каза, че страната му няма да може сама да предостави базови условия на бежанците, ако международните служби не поемат своите отговорности. Ал-Сафади подчерта, че е необходимо да се създадат предпоставки, които да помогнат на бежанците да се върнат доброволно в страната си, пише сирийският опозиционен сайт "Енаб Балади".

Вестник "Ашарк Ал-аусат" обръща внимание на речта на официалния представител на Ливан в Брюксел. В нея се подчертава, че Ливан е транзитна страна, а не страна на убежище. А също и, че в Сирия съществуват безопасни зони, в които гражданите могат да бъдат върнати. Твърди се още, че финансовата помощ трябва да бъде предоставена директно на тези, които се завръщат в Сирия, а не оставащите в Ливан. Ливан отказва категорично обвързването на връщането на сирийците с политическото решение на сирийската криза и подчертава необходимостта от премахване на всички законни и незаконни пречки това да се случва.

От своя страна ливанският адвокат по международното публично право Тарик Шандаб заяви пред арабското издание на "Дойче веле", че решението за депортиране на сирийски бежанци от Ливан е политическо решение, взето в сътрудничество със сирийския режим. Според него ескалиращата расистка кампания срещу тях има за цел да накара сирийците да напуснат страната. Той смята, че кампанията се ръководи от голям кръг политици в и извън ливанското правителство. Шандаб подчертава, че депортирането на сирийски бежанци противоречи на международното право, ливанската конституция и международните споразумения, подписани от Ливан, добавя източникът.

Автор: Тухама Ал Джунди

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея изпрати балони с боклук в небето над Южна Корея
Северна Корея изпрати балони с боклук в небето над Южна Корея
Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник (СНИМКИ)
Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник (СНИМКИ)