НОВИНИ

Разследване за руска намеса: Обиски в сградите на ЕП в Брюксел и Страсбург

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:40, 29.05.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Обиски извършиха белгийските власти в сградите на Европейския парламент в Брюксел и в Страсбург и в жилище в един от кварталите на белгийската столица.

Разследва се руска намеса в Европарламента.

Претърсени са офиси и дома на сътрудник на нидерландски евродепутат от крайнодесния "Форум за демокрация", който преди това е работил и за германски евродепутат от "Алтернатива за Германия".

Обиските са в рамките на разследване на федералната прокуратура на Белгия за опити за руска намеса в евроинституциите, която е била осъществявана от базирания в Чехия проруски новинарски сайт “Гласът на Европа”. ЕС наложи тази седмица санкции на сайта.

Според белгийски медии сътрудникът на двамата крайнодесни евродепутати е френски гражданин, който живее в Брюксел. Белгийската федерална прокуратура съобщи, че неговата роля в разпространението на руска пропаганда е била значителна. Той е разследван за съмнения за намеса, пасивна корупция и участие в организирана престъпна група, свързана с опити за руска намеса. Прокуратурата проверява дали евродепутати са били подкупвани, за да разпространяват руска пропаганда чрез сайта "Гласът на Европа".

Първоначално французинът е работел за Максимилиан Кра от "Алтернатива за Германия". Именно заради изказвания на Кра в италиански медии, в които той казва, че не всички членове на нацистката организация СС са били военнопрестъпници, евродепутатите от "Алтернатива за Германия" бяха изключени от парламентарната крайнодясна фракция "Идентичност и демокрация". Разследваният французин в момента е сътрудник на друг крайнодесен евродепутат - нидерландецът от “Форум за демокрация” Марсел Де Граф.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев се завръща в белгийския Ломел
Филип Кръстев се завръща в белгийския Ломел
Кметът на Пазарджик Петър Куленски: Ще предложим да бъде гласувана целева субсидия за мъжкия тим на ВК Хебър
Кметът на Пазарджик Петър Куленски: Ще предложим да бъде гласувана целева субсидия за мъжкия тим на ВК Хебър