НОВИНИ

76 години по-късно: Цар Фердинанд с вечен дом във "Врана"

Утре ковчегът ще бъде положен в криптата на двореца

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:52, 29.05.2024 (обновена)
10720
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Последната воля на цар Фердинанд е изпълнена. Криптата на двореца "Врана" вече е неговият вечен дом.
Тленните му останки днес се върнаха в България със специални почести след като 76 години те бяха съхранявани в Кобург. Това стана по желание на наследниците му след шестмесечни преговори с германските власти.



По време на траурната церемония - почит отдадоха освен внука му Симеон Сакскобургготски и неговите потомци, представители на вероизповеданията, политици и много други. След поклонението днес, ковчегът ще бъде положен в криптата утре в тесен семеен кръг.

Останките на най-дълго управлявалия български монарх от Третото българско царство цар Фердинанд са вече на българска земя. Този следобед те пристигнаха със самолет до летище София от германския град Кобург. Фердинанд управлява 31 години до абдикацията си през 1918 година, когато напуска България. Обвиняван за две национални катастрофи, почитан като монарх, който приема да дойде в една скоро освободила се непозната страна.

Дългоочаквано събитие, което днес стана факт благодарение на усилията на поколения бележити български общественици и с помощта на всички държавни институции. Точно в 14.00 часа военният Спартан, пренесъл ковчега с тленните останки на цар Фердинанд кацна на правителствения ВИП и бе посрещнат с държавни почести. След това положен в катафалка и откаран в двореца Врана. Траурното шествие бе съпроводено от гвардейски духов оркестър.

Симеон Сакскобуготски, съпругата му Маргарита и децата им, придружени от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и архиепископ Лучано Суриани, апостолически нунций в България участваха в заупокойната молитва. Последна почит пред ковчега с тленните останки на цар Фердинанд отдадоха дошлите на церемонията. През сълзи Симеон Сакскобургготски и синовете му споделиха емоциите си.

"Преди всичко съм благодарен за това, което става, защото то е за нашата история на България. Извън това пък благодаря на Господа, че съм доживял този момент, защото и това не беше сигурно или ясно.Така че са страшни емоции, както можете да си представите. Какво ли не минава през мисълта ми и главата ми в такива моменти. Но мисля, че това също показва, че ние си уважаваме миналото, както и другите народи и всъщност признаваме и зачитаме заслугите на бившите си владетели", сподели Симеон Сакскобургготски.

"БНТ: 76 години по-късно България е последната държава, която връща останките на своя цар, най-дълго управлявалия у нас , не закъсняхме ли?

- Да, това е вярно, но вижте - фактът е, че се върна благодарение на усилията на толкова много хора и мисля, че това също е един сигнал към нашето настояще, най-вече да гледаме към бъдещето, защото ако нямаме представа за миналото, напред не може много да се очаква", каза още Симеон Сакскобургготски.

"Горд съм и всичко тук надмина моите очаквания - церемонията, топлотата на хората и всичко направено на държавно ниво, чисто лично. Безкрайно се радвам да видя моят баща толкова щастлив, православната, католическата църква и мюфтийството заедно. Гордост е за всички нас това признание", заяви Кирил Сакскобургготски.

"Днес е специален момент за семейството ни! Цар Фердинанд е бивш ръководител на държавата ни в продължение на толкова години. Много, много щастливи сме наистина, че се завръща отново тук", каза Константин Асен Сакскобургготски.

Близо 4 часа Симеон Сакскобургготски се ръкува лично с всички дошли във "Врана".

Утре след края на поклонението, само в присъствието на семейството, ковчегът с тленните останки на цар Фердинад ще бъде положен в криптата на двореца "Врана", където вече почива първородният син на Симеон Сакскобургготски - Кардам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборите на Миньор 2015 и БУБА Баскетбол с отлично начало на финалите за момчета U16
Отборите на Миньор 2015 и БУБА Баскетбол с отлично начало на финалите за момчета U16
Филип Кръстев се завръща в белгийския Ломел
Филип Кръстев се завръща в белгийския Ломел