НОВИНИ

Ще застигне ли отново Англия италианското проклятие?

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:30, 10.07.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
застигне отново англия италианското проклятие
Слушай новината

Остава малко повече от един ден до големия финал на УЕФА Евро 2020, до който достигнаха отборите на Англия и Италия.

Само един мач дели "Трите лъва" и "Скуадра адзура" от вдигането на трофея "Анри Делоне", но кой ще надделее в последния сблъсък на "Уембли"?

Отговора ще може да разберете утре вечер от 22.00 часа НА ЖИВО в ефира на БНТ 1, БНТ 3, както и на спортната секция на сайта bntnews.bg. Студийната ни програма започва в 21.30 часа.

Със сигурност ни очаква един вълнуващ финал, в който трудно може да бъде посочен фаворит. Статистиката обаче е повече от красноречива: Англия няма победа срещу Италия на голямо първенство.

Двата отбора са се срещали четири пъти на големи футболни форуми, като италианците имат три победи, а на Евро 2012 резултатът е 0:0. Тогава обаче "адзурите" елиминират "Трите лъва" с 4:2 след изпълнение на дузпи.

Всичко обаче започва през 1980 година, когато отново на Европейско първенство, но в груповата фаза домакините от Италия побеждават с 1:0 Англия с гол на Марко Тардели.

Едно десетилетие по-късно двата отбора отново се срещат в Италия в мач за 3-то място на Световното първенство през 1990. Отново радостта е за домакините, които печелят с 2:1 след вихрени последни 20 минути на "Стадио Сан Никола" в Бари.

Роберто Баджо дава аванс на "Скуадрата" с гол в 71-та минута, но десет по-късно Дейвид Плат изравнява. Тото Скилачи обаче носи успеха на Италия с гол от дузпа в 86-та минута, вкарвайки шестия си гол, който му осигурява и "Златната обувка" на първенството.

В състава на "адзурите" тогава е и настоящият им селекционер Роберто Манчини, който обаче не записва нито един мач в турнира.

В следващите години двата отбора се разминават на Европейски и Световни шампионати, за да се стигне до гореспоменатата среща на Евро 2012. Въпросният мач беше поредният, в който англичаните останаха разочаровани, след като рулетката на дузпите реши те да отпаднат.

Така стигаме и до Мондиала през 2014 г. в Бразилия, когато волята на жребия събира двата отбора в Група "D". И двата тима обаче не пазят добри спомени от този форум, след като отпаднаха още в груповата фаза за сметка на Коста Рика и Уругвай.

Въпреки това, в срещата помежду им победата отново е за Италия. Клаудио Маркизио и Марио Балотели са точни за успеха с 2:1, а между двете попадения за Англия се разписва Даниел Стъридж. Интересното е, че главен в съдия в този мач е Бьорн Кайперс, който ще ръководи и неделния финал на "Уембли".

Помежду си Англия и Италия имат още четири официални мача в квалификации за Световни първенства. Тук откриваме и единствения успех за "Трите лъва" - 2:0 у дома през 1977 г.

В останалите три срещи обаче Италия записва две победи, а през 1997 г. двата отбора правят 0:0 на "Стадио Олимпико" в Рим.

Така, като теглим чертата, в официалните срещи между Англия и Италия - 6 победи има "Скуадрата" (включително Евро 2012), един успех е за "Трите лъва" и едно равенство.

Все пак в два от четирите мача на голям форум Италия е била в ролята на домакин, а в неделя вечер това предимство ще бъде на страната на Гарет Саутгейт и Англия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опера на стадиона: В Стара Загора отбелязват 150 години от създаването на "Аида"
Опера на стадиона: В Стара Загора отбелязват 150 години от създаването на "Аида"
Експортират машините за вота към секционните комисии в Пловдив
Експортират машините за вота към секционните комисии в Пловдив