НОВИНИ

Скандали заради парите за енергетика на среднощното заседание в НС

Николай Минков
от Николай Минков
01:24, 25.02.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
скандали заради парите енергетика среднощното заседание
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандалите при обсъждане на второ четене проекта за Държавен бюджет продължиха и след полунощ. Опозицията обвини управляващите, че са заложили малко средства за енергетиката, които не компенсират шоково растящите цени на енергоресурсите. В дебатите се включиха и министрите на икономиката Корнелия Нинова и на енергетиката Александър Николов.

Според опозицията заложените 996 млн. лв. за енергетиката са крайно недостатъчни, след като енергоносителите рязко скочиха заради войната в Украйна, затова призоваха управляващите да актуализират сметката.

Прочитът на бюджета на Министерството на енергетиката ни дава основание да сме обезпокоени, тъй като в бюджета не виждаме средства за компенсацията след март, свързани с високите цени на енергоресурсите. Тенденцията е тези високи цени да продължат и ситуацията ще става все по сложна, заяви Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" също се включиха в критиките.

България трябва да мисли да защитим себе си и не да мислим за либерализация, а за нови ядрени мощности, които вие имахте и като коалиционно обещание, не да противопоставяте два проекта за АЕЦ. Да използваме създалата се обстановката и да запазим въглищните си централи, които работят с местни въглища и ни правят независими, каза Искра Михайлова от ПГ на "Възраждане".

Министърът на икономиката Корнелия Нинова реши да отговори на опозицията вместо колегата ѝ Александър Николов, който също беше в залата.

В момента се подигравате с парламентаризма и над 6 млн., които чакат този бюджет, защото добър или лош, той помага на 6 млн. българи. Колеги от ГЕРБ чуйте какво казвате - много ляв бюджет. Вие подкрепихте ли майчинските, ваучерите за храна и 9 млн. за хората с уврежданията? Не го подкрепихте и толкова, ама да се спре това тук, каза Корнелия Нинова - министър на икономиката.

Последва остра реакция от председателя на парламентарната група на ГЕРБ.

Г-жо Нинова, не разбрахме в каква роля направихте това изказване. И точно затова трябваше, г-н председател, да я прекъснете, защо ако сте го направили от името на коалиционното мнозинството, трябва да си скъсате коалиционното споразумение. Ако го правите като партиен лидер, то този тон можете да държите, освен на онази част от парламентарната група, чиито лидер сте, или ако си мислите, че вие държите тон на вътрешнопартийно събрание, на което изключвате ваш член- бъркате, каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Изказването на лидера на групата на ГЕРБ провокира ответна реакция от ляво.

Трябваше да отнемете думата на г-жа Атанасова, защото 14 часа не е разбрала, че ние днес разглеждаме бюджета. Вие издевателствате и саботирате бюджета и когато ви казаха, че саботирате 6 млн. българи ви заболя. Стига сте викали. Не се притеснявайте за кворума, бюджетът ще бъде приет в рамките на днешния ден, колкото и да го саботирате, каза Георги Свиленски от ПГ на "БСП за България".

Провокиран от дебата енергийният министър се опита да отговори на част от критиките на опозицията.

В днешната ситуация да се правят изказвания с лъжи е престъпление. И ще кажа някои от тях. Тук чухме, че се търси предвидимост по време на война за ценови продукти. Ако някой ми обясни как се случва, ще бъда доволен. Ще направя само една разлика между средно претеглена и средноаритметична цена, за да се разбере компенсацията. Ако човек яде само свинско, а вие ядете само зеле, е средно аритметично. Ако ядете свинско със зеле е средно претеглено, каза Александър Николов - министър на енергетиката.

Дебатът се изостри, депутатите влязоха в остри пререкания и препирни. Председателят на бюджетната комисия предложи да се прекратят дебатите по точката. От ГЕРБ-СДС се възмутиха и поискаха поредната почивка.

След подновяването на заседанието се оказа, че няма кворум, поради което разискванията продължиха, но гласуванията бяха насрочени за следващото заседание днес от 9.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2854 са новите случаи на коронавирус
2854 са новите случаи на коронавирус
Евролидерите одобриха нови санкции срещу Русия
Евролидерите одобриха нови санкции срещу Русия