НОВИНИ

След наводнението: 10 домакинства от видинското село Делейна са поискали помощ

В Плевен няма пострадали жилищни сгради

река излезе коритото наводни приземни етажи видинско
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 10.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

И десетте пострадали от наводненията на 8 май домакинства във видинското село Делейна вече са подали заявления за отпускане на еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности.

Екипи от дирекция “Социално подпомагане“ – Брегово, направиха обходи на място и описаха щетите още на следващия ден след бедствието. Те съдействаха на пострадалите и за подаване на заявленията. Според размера на нанесените щети домакинствата могат да получат помощ до 1578 лв. – трикратния размер на линията на бедност, която за 2024 г. е 526 лв.

След като бъдат одобрени за тази помощ, пострадалите семейства могат да кандидатстват и за подкрепа от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика. Чрез Фонда те могат да бъдат подпомогнати с до 2500 лв. за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Заявленията се подават чрез общините.

Обходи на място са направени веднага и в засегнатите населени места от проливните дъждове в гр. Плевен и областта. Установено е, че там няма пострадали жилищни сгради и не са постъпвали заявления за еднократна помощ от града и областта, посочват от Министеството на труда и социалната политика.

Засегнати са две социални услуги и Домашния социален патронаж. Наводнени са четири помещения в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания. Над две спални помещения на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е протекъл покрив. Щетите в социалните услуги вече са отстранени.

Все още неизползваеми са помещенията на Домашния социален патронаж в Плевен, които се почистват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Очаквам добър мач срещу ЦСКА пред много публика
Георги Дерменджиев: Очаквам добър мач срещу ЦСКА пред много публика
Европейски мит: Искаше ли ЕС да забрани дюнерите?
Европейски мит: Искаше ли ЕС да забрани дюнерите?