НОВИНИ

След потопа: В Слатина има остра нужда от питейна вода

bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 18.09.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Остра нужда от питейна вода изпитват хората в село Слатина. Въпреки даренията от граждани и фирми, запасите там привършват.

Водоподаването в селото е частично възстановено, но авариите са много. Така водата от чешмите е и негодна за пиене, а често и липсва. Липсват и доброволци и техника за справяне със последствията от опустошителното наводнение в началото на септември.

Най-търсеното в Слатина са бутилките с питейна вода. Тази от чешмите, ако я има, не е годна за консумация. Стековете с дарения се разпределят от кризисния център в селото.

"Питейна вода доставят в кметството и трябва да отидем да си я вземем оттам. Но тъй като е малко трудно достъпно, малко е сложна работата", казва Елена.

На най-бедстващите 20 семейства водата се доставя на място заедно със хранителните пакети. Останалите идват до два пункта в селото в определен час.

"Питейната вода от 12.30 до 2.00 ч. се раздава от пункта на кметството и при розоварната. Вече подсигуряваме за пострадалите и завивки чаршафи, одеала, кърпи и чорапи", казва Петър Делков, кмет на село Слатина.

Къщата на семейство Лулчеви е изчистена от наносите, но пътната врата на двора остава блокирана от пясъчна планина. Влиза се само през разрушената и потънала в кал ограда на съседите.

"Трябва да се изчисти, за да можем да влизаме поне малко. Нямаме вода, нямаме ток - само 1 лампа обикновена, която да си светим, да си заредим телефоните", казва Елена Лулчева.

И след наводнението Слатина остава разделена на две - дъното на дерето се е вдигнало с 2 м, а мостът не може да бъде възстановен. Доброволците в селото днес бяха единици.

"Има нужда от техника, голяма нужда, но има нужда и от много хора. Идва лошо време, тук за тези хора ще стане ад", тревожи се Симона Бързакова, доброволец.

От организацията на украинците в Пловдив донесоха храни, газови горелки, санитарни материали.

"Ситуацията е много трудна и виждам, че няма толкова големи дарения както в Каравелово, няма толкова много тежка техника, защото всички са там. Даже и доброволци всички са там", казва Наталия Елис фондация "Подкрепа и възстановяване на Украйна".

Най-ниската част на Слатина остава засипана от дебел пласт пясък и кал. А хората търсят фирми с малогабаритни булдозери, с които след къщите да започне разчистването на дворовете и улиците.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите у нас след повишението на лихвените нива от ЕЦБ?
С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите у нас след повишението на лихвените нива от ЕЦБ?
Десетки паднали дървета и съборени покриви след бурята в Гоце Делчев
Десетки паднали дървета и съборени покриви след бурята в Гоце Делчев