НОВИНИ

След седмица военно напрежение: Китай се обяви за споразумение с Тайван

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:40, 09.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Китайският президент Си Дзинпин се обяви за обединение с Тайван с мирни средства. Той направи изказването си на мащабно събитие по повод 110-ата годишнина от революцията, сложила край на управлението на последната китайска императорска династия. То е в контекста на седмица военно напрежение между Китай и Тайван, предизвикало безпокойство сред международната общност.

Си Дзинпин заяви в реч, че обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено. И добави, че това може да бъде постигнато по мирен начин, но предупреди, че по традиция китайският народ се противопоставя на сепаратизма. Според китайския президент става дума за вътрешен въпрос и всяка външна намеса е нежелана.

"Независимостта на Тайван е най-голямата пречка за национално обединение и сериозна скрита заплаха за националното възраждане. Нищо добро не чака тези, които забравят своето наследство, предават родината си и се стремят да разделят страната. Те ще бъдат отхвърлени от хората и осъдени от историята", каза Си Дзинпин.

В отговор от кабинета на тайванския президент съобщават, че бъдещето на острова е единствено в ръцете на хората, които живеят там. Тайван смята, че е суверенна държава, докато Китай го възприема като отцепила се провинция.

През последната седмица около 150 китайски военни самолета летяха над тайванското въздушно пространство, заради което тайванските военновъздушни сили бяха приведени в готовност за действие.

За напрежението допринесоха съобщенията, че американски специални части са обучавали тайванските сили. Пентагонът не коментира, нито потвърди. Китайското външно министерство излезе с остра позиция, че САЩ трябва да прекъснат всички военни връзки с Тайван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Монтана влезе в тъмночервената ковид зона
И Монтана влезе в тъмночервената ковид зона
Сняг заваля на "Петрохан" (ВИДЕО + СНИМКИ)
Сняг заваля на "Петрохан" (ВИДЕО + СНИМКИ)