НОВИНИ

След зачестилите инциденти в София - какви мерки ще приложат институциите за повече сигурност?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 13.05.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Поредният жесток пътен инцидент в София ни накара да се замислим за пътната безопасност и дали тя е мисия невъзможна. Кои са най-честите причини за катастрофите и кои са факторите, от които зависи безопасността на пътя - темата коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Йонко Иванов и Карлос Контрера.

Според Контрера, що се отнася до сигурността в столицата, има много проблеми през последните години.

"Тази тема се подценява, защото виждаме какво се случва по улиците и по пътищата. Положителното е, че министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР приеха поканата на Общинския съвет, имаше дискусия, т.е. институциите започват да си говорят. Ще се купуват камери, но не е ясно кога. МВР не вижда проблем в собствените си редици. Според тях организационно, дисциплинарно и технически няма нужда от промени. Обещаха се едни 200 полицаи допълнително за София, което е малко помпозно. Евентуално ще дойдат от други структури", заяви Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в СОС.

На срещата вчера в СОС е бил повдигнат и въпросът да бъдат махнати полицаите, охраняващи метрото, за да се осигури повече сигурност на София, което по думите на Контрера е безумно. Това обаче е обект със стратегическо значение и няма как той да не се охранява.

"Получихме само визията, че институциите помежду си нямат език, на който еднакво да говорят. Има едни скандали, които избухват в момента на диалога и на разговори, от които не печели никой", каза Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Като пример той даде, че Министерството на образованието и науката отказва да въведе пътната безопасност в училищата до 4-ти клас или след 8-и клас. Според него най-големите виновници за инцидентите по пътищата са хората, които обучават шофьорите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ел Ей Лейкърс детронира Голдън Стейт и е на финал в Западната конференция на НБА
Ел Ей Лейкърс детронира Голдън Стейт и е на финал в Западната конференция на НБА
Славия и Ботев Пд откриват борбата за 7-то място в Първа лига
Славия и Ботев Пд откриват борбата за 7-то място в Първа лига