НОВИНИ

Словения надви Италия в спора за 7-ото място на баскетболния Мондиал

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 09.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Словения зае седмото място на световното първенство по баскетбол в Япония, Индонезия и Филипините, след като в последния си двубой от шампионата надвиха в Манила състава на Италия с 89:85 (15:18, 27:23, 28:19, 19:25).

След равностойно първо полувреме Лука Дончич и компания направиха опит да се откъснат в третата част и в един момент дори бяха натрупали 15 точки аванс при 67:52.

Италианците обаче не се предадоха и не само се върна в битката, а дори успя да поведе при 85:83 малко повече от минута преди края на редовното време.

В заключителните 60 секунди на срещата обаче тройка на Якоб Чебашек върна аванса на Словения, а впоследствие Грегор Хорват изпроси фаул в атака на Симоне Фонтекио. До края Марко Спису също направи грешка в атака, която на практика сложи край на надеждите на "Скуадра Адзура" за успех в мача.

За победителите най-полезен стана голямата звезда Лука Дончич, който записа "дабъл-дабъл" - 29 точки, 10 борби и 8 асистенции, 12 пункта добави Майк Тоби, а с 10 приключи Зоран Драгич.

В тима на Италия Спису се отличи с 22 точки, Фонтекио вкара 16, а Ахиле Полонара завърши с 13.

Мачът срещу словенците пък бе последен в кариерата на 37-годишния Луиджи "Джиджи" Датоме, който в периода 2013-2015 беше част от НБА, където носи екипите на Детройт Пистънс и Бостън Селтикс. В Европа пък Датоме защитаваше цветовете на вече несъществуващия Виртус Рома и още турския Фенербахче, с който триумфира в Евролигата през 2017-а. За последно пък 203-сантиметровият баскетболист игра за Олимпия Милано, с който спечели титлата в Италия през последните два сезона, а през миналия бе избран за най-полезен играч на Финалите в първенството.

По-късно днес е мачът за петото място между Литва и Латвия, а утре предстои двубоят за бронзовия медал между САЩ и Канада, както и големият финал между Сърбия и Германия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралското семейство почете поотделно покойната Елизабет Втора (СНИМКИ)
Кралското семейство почете поотделно покойната Елизабет Втора (СНИМКИ)
Световната общност се обедини в скръбта за жертвите в Мароко
Световната общност се обедини в скръбта за жертвите в Мароко