НОВИНИ

Сметната палата: Пътната агенция е изхарчила незаконно 118 млн. лева за толсистемата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:22, 18.07.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
една партия отчела изборите сметната палата започва одит
Слушай новината

Агенция "Пътна инфраструктура" е изхарчила незаконно 118 млн. лева за толсистемата, показва проверка на Сметната палата. Според одитната институция пътното ведомство е избрало процедура "договаряне без предварително обявление", за да изхарчи крупната сума.

Проверката за толтаксите беше възложена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били проверени общо пет процедури за възлагане на обществени поръчки.

Предметът на поръчката е "Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)".

От Сметната палата са констатирали, че избраната процедура изключва на практика конкуренцията при избор на фирма в разрез с възможностите. Според АПИ поръчката е възложена чрез договаряне, защото друга компания освен избраната не може да я изпълни. Това обаче не е било съвсем така. В доклада на държавния одитор пише, че "толсистемата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документация". Така на практика всяка фирма с подобен опит може да изпълни поръчката, а не само една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушение при изчисляване на стойността на поръчката, казват от Сметната палата.

"Не може да бъде установен с достатъчна степен на сигурност и начинът на изчисляване на прогнозната стойност - близо 118 млн. лв., и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности", пишат одиторите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев за юношеския национален тим: Пътят им тепърва започва
Любомир Ганев за юношеския национален тим: Пътят им тепърва започва
Единствената ни участничка на Световното по лека атлетика ще стартира днес
Единствената ни участничка на Световното по лека атлетика ще стартира днес