НОВИНИ

Спад на миграционния натиск през Балканите, отчитат от Фронтекс

На този фон се проведе протест срещу мигрантите в квартал "Овча купел" в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:21, 12.03.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Спад на миграционния натиск през двата основни балкански маршрута, отчитат данните на Фронтекс през последните години. Спада и заетостта на центровете за настаняване на бежанци у нас.

На този фон в столичния квартал "Овча купел" тази вечер протестират срещу настанените в центъра там. Хората искат постоянно полицейско присъствие около Центъра за настаняване на бежанци, видеонаблюдение в района и преместване на центъра на друго място. Гражданското недоволство под наслов "Овча купел - без страх и насилие" се организира в социалните мрежи. По думите на хората, които протестират, от години те са притеснявани от настанените в Центъра за бежанци.

"Проблемът с бежанците стана вече много голям в квартала. Постоянно тормозят жени, скачат пред тях, стряскат ги, тормозят деца, мъже нападнати - има случаи."

"Те си много своеволия позволяват, бежанците, много. Тичат, ето имаше един клип качен вчера, с тръби по "Монтевидео", по централната улица на "Овча купел". Нас ни е страх да си пуснем децата оттук до магазина, а е на 5 крачки. Защо? Защото е опасно."

"Защото си искаме спокойствието в района, имаме си ученици, имаме си малки деца, нямаме спокойствие от тези мигранти."

Сигналите в полицията за престъпления, извършени от мигранти не са много. Обитателите на центровете за бежанци също намаляват, заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците:

"В центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците към момента са запълнени на 43%, което означава около 1600 човека общо в нашите 6 центъра. Знаете, най-големият ни център е в Харманли. Конкретно в "Овча купел", където имаме сигурна зона за непридружени непълнолетни в момента, капацитетът към днешна дата е на 78% - това са 412 човека са настанени в момента в "Овча купел". В другите ни центрове, например във "Враждебна" с капацитет от 300 човека, имаме 215 настанени, а "Военна рампа" с капацитет 650 места имаме настанени 194 човека.
-БНТ: Т.е. има спад?
- Има спад.
- Има ли инциденти в и около центровете?
- В нашите центрове се случват, аз ги наричам - инциденти от битов характер и те като цяло са много редки инциденти. Тази година това е първият ни инцидент в София", каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

От Турция към гръцките острови нелегалните преминавания в първите два месеца на годината са 9150.

А по Западнобалканския маршрут са малко над 3000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 месеца по-късно: Мейсън маунт отново тренира с Манчестър Юнайтед
4 месеца по-късно: Мейсън маунт отново тренира с Манчестър Юнайтед
Симеоне преди реванша с Интер: Всичко е възпрос на концентрация
Симеоне преди реванша с Интер: Всичко е възпрос на концентрация