НОВИНИ

Спецоперация в Кюстендил заради увеличения брой на заразени с коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 26.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Расте броят на заразените в Кюстендил. За последните 24 часа новите случаи са 13 и така общият им брой става 90.

За момента заразата се разпространява в семейни огнища в квартал "Изток". Но проблемът е, че голяма част от хората в квартала, ангажирани с прибиране на реколтата от череши, ходят на работа и там се срещат с десетки сезонни работници от други населени места.

До 28 юни в Кюстендил ще се проведе специализирана полицейска операция, в която ще участва и жандармерията и ще следи дали се спазват предписанията на Регионалната здравна инспекция.

Екипи проверяват личните документи на хората и ако са напуснали квартал "Изток" без основателна причина им се съставят актове.

Около 1 000 души са ангажирани с прибирането на черешите, като от тях близо 800 са от други населени места. Това накара общината да предприеме още по-сериозни мерки в борбата с разпространението на заразата.

От общинската администрация обясниха още, че сезонните работници, които идват от други градове нямат контакт с жителите на квартал "Изток".

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: По-голямата част от тях, появиха се голи до кръста пред хранителните вериги, без маски се опитаха да влязат в банковите офиси рано, създаваха напрежение. За съжаление обаче те не могат да бъдат карантинирани, въпреки меко казано безотговорното им поведение. Те нямат адресна регистрация в квартал "Изток".

В последните дни са зачестили повикванията към спешна помощ от квартал "Изток", причината че има само двама лични лекари, които не могат да обслужват всички 9 000 жители.

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: Стремежът ни е още един кабинет в светлата част на денонощието ще заработи от днес, 12 ч, за да ползват бърза медицинска консултация.

18 заразени с коронавирус са настанени в болницата в Кюстендил. А от там обясниха, че могат да поемат още не повече от 12 болни с COVID-19.

Автор: Станислава Христова, Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко от 4% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус в страната са заети
По-малко от 4% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус в страната са заети
Топ антимафиоти в ареста заради корупция. Последваха оставки в ГДБОП и МВР (ОБЗОР)
Топ антимафиоти в ареста заради корупция. Последваха оставки в ГДБОП и МВР (ОБЗОР)