НОВИНИ

Споразумение за двойно увеличение на количествата газ през Александруполис (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:51, 29.08.2022
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Постигнато е принципно споразумение за двойно увеличение на резервирания от България капацитет за втечнен природен газ от терминала в Александруполис. Това обяви служебният енергиен министър след среща, инициирана от държавния глава Румен Радев с две гръцки компании. България очаква отговор от "Газпром" до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ.

Служебният енергиен министър обяви, че не иска да се променя договорът с "Газпром" и очаква от компанията да назначат човек, с когото да се водят преговорите. Росен Христов вече е определял преговорите за възобновяване на доставките от "Газпром" като "неизбежни."

България е акционер с 20% дял в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Така президентът изтъкна колко стратегически важен е този проект както за България, така и за Гърция.

Смята, че България трябва да има участие в управлението на порт Александруполис. Румен Радев увери, че служебното правителство е поело ангажимент да гарантира газовите доставки на най-добри цени.

От гръцка страна дойде уверението: Проектът ще завърши навреме и България ще бъде с приоритет.

Капацитетът на България в Ел Ен Джи терминала в Александруполис ще бъде удвоен от 500 милиона на един милиард кубически метра газ годишно. Това обяви служебният енергиен министър след срещата при президента Румен Радев с гръцките компании "Газтрейд" и "Копелузос груп".

"Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме Ел Ен Джи през терминалите в Гърция. В момента увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета, увеличаваме банковата гаранция", заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Държавният глава подчерта, че проектът е изключително важен.

"Той е и от особена значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това изисква терминалът да бъде свързан и с другия стратегически проект между нашите две страни - междусистемната газова връзка Ай Джи Би. За нас е от изключителна важност терминалът да бъде завършен в срок, както и за възможностите за включване на България в управлението на порт Алекандруполис", допълни президентът Румен Радев.

От гръцка страна дойде уверението.

"Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме. Предвид завишеното търсене, необходимостта от завишаване на капацитета на терминала е от стратегическо значение. И въпреки множеството участници на пазара, които се опитват да гарантират капацитет в различните терминали, смятаме, че България е с приоритет", добави Костис Сифнеос, изпълнителен директор и вицепрезидент на "Газтрейд".

"Българското правителство прави всичко възможно да сътрудничи на строителя на IGB - компанията "Авакс", така че да завършим навреме интерконектора. Също така българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да гарантира доставките на газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени", заяви президентът Румен Радев.

Не само дългосрочният договор на "Булгаргаз" с руската компания "Газпром експорт", но и евентуално негово изменение трябва да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране. За това законово изискване напомниха от регулатора и посочиха, че при тях не е постъпвало подобно искане за даване на разрешение.

"Ние не искаме да променяме договора с "Газпром". Искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, евентуално да обсъдим и цената", каза още енергийният министър.

Росен Христов очаква от "Газпром" да определят човек, с когото да се водят преговорите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузените в Ботев Враца ще пропуснат и мача с Пирин
Контузените в Ботев Враца ще пропуснат и мача с Пирин
Тодор Скримов виси до последно за мача с Мексико
Тодор Скримов виси до последно за мача с Мексико