НОВИНИ

Средновековнатa столица на Германия Кьолн през погледа на БНТ (ВИДЕО)

Център на изкуствата, търговията и индустрията. Това е Кьолн – градът, който приема осминафинала между Испания и Грузия.

bnt avatar logo
от Десислава Францова
00:54, 01.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Кьолн
Слушай новината

Средновековна столица на Германия. Център на изкуствата, търговията и индустрията. Това е Кьолн – градът, който приема осминафинала между Испания и Грузия. Две са нещата, с които Кьолн най-много се гордее. Едно от тях е катедралата в центъра на града.

Катедралата в Кьолн е символ и гордостта на този град. През Втората световна война той е бомбардиран и целият център е опустошен. Единственото нещо, което остава, е тази катедрала.Кадри от онова време показват издигащата се над останките и развалините постройка. А легендите разказват, че тя остава по-малко засегната, защото 157-метровите ѝ кули са служели като ориентир за британските пилоти, бомбардирали Германия. Това тълкуване е спорно, като специалисти изтъкват, че катедралата е издържала заради ботическата си архитектура. Огромни прозорци, надеждни основи и външни подпори. В периода 1880-1884 г. е най-високата постройка в света.

С друга голяма гордост на града идва и преплитането на историята на Кьолн с футбола. Всичко започва през 1950 г. – две години след основаването на едноименния клуб. По време на карнавал в града директорът на местния цирк подарява на треньора козел, който се превръща в символ на отбора. Тогавашният наставник Хенес Вайсвайлер кръщава животното на себе си. Така се появява Хенес I, а днес талисман е Хенес IX.С времето козелът става неделима част от клуба, който дори го добавя в своята емблема. Преди първия съдийски сигнал на домакинските срещи Хенес прави почетна обиколка на терена, а, оказва се, притежава и футболни способности.


Днес хиляди фенове от цял свят посещават символите на града, а часове по-късно се насочват към стадиона в Кьолн – арената на сблъсъка Испания - Грузия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция спечели Лигата на нациите
Франция спечели Лигата на нациите
Никола Цолов записа най-успешния си уикенд във Формула 3
Никола Цолов записа най-успешния си уикенд във Формула 3