НОВИНИ

Срути се таванът на оживен столичен подлез (ВИДЕО)

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
23:44, 28.11.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Таванът на оживен столичен подлез се разпадна за пореден път. Срутването е заради течове от обилните снеговалежи през уикенда.

От район "Триадица" вече укрепиха конструкцията, но по думите им належащият основен ремонт трябва да бъде предприет от Столична община.

Висящи метални конструкции, плоскости и рушащи се бетонови фундаменти заплашват живота на преминаващите граждани през подлеза на бул. "България" и бул. "Тодор Каблешков".

Към момента таванът е обезопасен, но няма гаранция, че подобно срутване няма да се случи отново. Причината за големите разрушения са обилни течове, за които се знае от години, но основен ремонт на подлеза не се извършва.

"Ние сме закрепили визуално нещата. Със сигурност имаме някакви притеснения за състоянието на конструкцията отдолу, досега като сме искали някакви мнения от конструктори са казвали, че не е драматично положението", заяви инж. Христо Вълчанов, заместник-кмет по строителството на район "Триадица".

За живеещите в район "Триадица" ужасяващата картина не е изненада. Тук от години гражданите се оплакват от едни и същи проблеми - падане на тавана, окаяно състояние на пешеходния подлез и неработещи асансьори заради непрестанните течове и влагата, която прониква в конструкцията на съоръжението. От това лято район "Триадица" е разрешила проблема с асансьорите в този подлез, но останалите проблеми все още са налице.

"Това изисква по-сериозен проект, който е свързан с изолация и може да включва затваряне на уличното платно. Това не е един много лесен процес. Предполагам, че това е забавило процеса толкова време да не се случи нищо по отношение на течовете", допълни инж. Христо Вълчанов.

Последният по-голям ремонт тук е извършен преди 7 години, но дори тогава той не обхванал основната конструкция на подлеза. Становището на район "Триадица" е, че трябва да се направи по-сериозен проект за ремонт на пешеходния подлез, но той не е в сферата на районната администрация.

Мерките трябва да бъдат взети от Столична община, а тя е сигнализирана за проблема многократно, но към този момент проект за ремонт в подлеза няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт загуби в реванша срещу Сен Назер и отпадна от Чалъндж къп
Дея спорт загуби в реванша срещу Сен Назер и отпадна от Чалъндж къп
Спасиха 41 работници, затрупани в тунел в Индия (Снимки)
Спасиха 41 работници, затрупани в тунел в Индия (Снимки)