НОВИНИ

Съпругата на шефа на украинското разузнаване е отровена

Няма данни Кирило Буданов да е с влошено здраве

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:36, 28.11.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Новината, че съпругата на шефа на украинското военно разузнаване е отровена с тежки метали и се лекува в болница съобщи днес официално говорител на специалната служба. Има подозрения за руска връзка.

Мариана Буданова е съпруга на генерал Кирило Буданов - смятан за мозъка на тайни операции срещу Русия, включително удара срещу Кримския мост октомври миналата година.

Мариана Буданова е в болница и е лекувана за отравяне, съобщи първо украинският сайт "Бабел". Съпругата на генерал Буданов е била приета за лечение, след като не се е чувствала добре в продължение на "дълъг период от време".

Други медии съобщават, че лечението се провежда в Украйна, а не зад граница. Според изданието "Украинска правда" отровата е била приета чрез храна, засегнати са и други служители на украинското военно разузнаване.

Конкретен тежък метал не се споменава, но неназован източник посочва, че токсинът не се използва в бита или военното дело. Няма данни за влошено здраве на самия Буданов.

Г-жа Буданова е на 30 години, родена в Киев, магистър по психология. Включва се в политиката и работи като съветник на кмета на украинската столица. Пред списание Ел миналата година тя споделя, че е работила и като доброволец във военната болница в Киев между 2015 и 2017 година.

През септември 37-годишният генерал Буданов разкрива пред медиите, че от началото на руската инвазия със съпругата му живеят в неговия кабинет от съображения за сигурност. Срещу Буданов е имало повече от 10 опита за покушение, съобщи представител на украинското военно разузнаване.

Генералът стана известен в Украйна и на Запад, където е смятан за централна фигура в усилията на Киев за ответни удари срещу Русия.

"Ако анализирате какво сме поразили - в Московска област или в област Тула, всичките ни мишени са били предприятия от военно-промишления комплекс. Искам да подчертая това, което ни различава от руснаците. Няма пострадали цивилни, независимо какво казват", отбелязва ген. Кирило Буданов, ръководител на Военното разузнаване на Украйна.

В руските медии Буданов е обект на омраза. През април московски съд го арестува задочно по обвинения в тероризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компания разработи капсула, която може да бъде изпратена на Марс
Компания разработи капсула, която може да бъде изпратена на Марс
Иновативни операции: Спасени пациенти чрез автотрансплантация на черен дроб
Иновативни операции: Спасени пациенти чрез автотрансплантация на черен дроб