НОВИНИ

Преподавател с мисия: Учителката, която се обади на премиера за влак за учениците си

Коя е професор Йовчева и как стига до министър-председателя

bnt avatar logo
от БНТ
22:46, 28.11.2023 (обновена)
5944
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

В историите от зимна България в последните дни, които ви разказахме, присъстваше и тази на учителката по информатика - професор Бисерка Йовчева. Тя стана известна с това, че въпреки отмяната на влака за Шумен с един есемес до премиера успя да композира един и той да потегли от софийската жп гара заедно с учениците ѝ, участвали в национално състезание в столицата.

Децата чакали на гарата с часове в студа преди да дойде развръзката. Коя е професор Йовчева, как стига до министър-председателя и каква е професионалната ѝ мисия?

Докато чака с часове на Централна гара с група премръзнали деца и се сблъсква с чиновническо безразличие, след като разбира, че влакът им в крайна сметка е отменен, Бисерка Йовчева предприема отчаян ход - пише есемес на премиера.

"Аз в отчаянието си в крайна сметка реших да се обадя на премиера. Не се обадих, а по-скоро му писах, че имаме проблем и той откликна веднага, за което съм му страшно благодарна. Ние с премиера Денков се познаваме от години, чисто професионално. Той и като министър на образованието, и като бивш олимпиец и човек, който е вътре в проблемите на олимпийското движение, винаги ни е съдействал", разказва учителката по информатика Бисерка Йовчева.

И както се случва в България чиновническата машина се задейства бързо след обаждането отвисоко.

"Аз не мисля, че трябва по този начин, но това, което ми направи впечатление, че хората, които са на по-ниски позиции в различни институции, не обичат да решават такива извънредни проблеми. Те вървят по алгоритъм и ако нещо не им се вписва в стандартите на тях им е трудно да го разрешат, дори и не се опитват. На тях им е по-лесно да кажат не може, не става и да оставят 60 деца в студа да решат как да се приберат. Имаше и други пътници, те извадиха късмет, че се случи така с децата", допълни Бисерка Йовчева.

По време на пътуването няколко пъти се обаждал и министърът на транспорта Георги Гвоздейков, за да се увери, че всичко е наред. След пристигането си в Шумен Бисерка Йовчева изпратила втори есемес на премиера с думи на благодарност.

След тази зимна случка, която завърши щастливо, Йовчева разбрала, че в БДЖ няма харта, която защитава пътниците в екстремни ситуации.

Преподавателят по информатика и почетен професор на Шуменския университет Бисерка Йовчева е създател на школа, която подготвя информатици на световно ниво.

Тя е един от треньорите на информатиците в България. Основател е на Европейската олимпиада по информатика. Създател е и на собствена методика за обучение по информатика, наречена спираловиден подход.

"Преди един час разбрах, че на днешното състезание на първо място на Балканите е Симона Христова от Шумен. Тези успехи не представляват такъв интерес, както вчерашния скандал заради това, че аз подкарах влака", каза още Бисерка Йовчева.

Йовчева се надява вече да влиза в новините с успехите на своите ученици.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж арестуваха един от най-издирваните от Интерпол румънци
В Париж арестуваха един от най-издирваните от Интерпол румънци
Микел Артета: Искаме да покажем, че отново се намираме на правилния път
Микел Артета: Искаме да покажем, че отново се намираме на правилния път