НОВИНИ

Столичното метро на 25 години: От билетче за 200 лв. до таксуване с електронна карта

На 28 януари 1998 г. са пуснати първите 6 километра от подземната железница

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:35, 26.01.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

25 години метро в София. След близо 20 години строителство на 28 януари 1998 г. са пуснати първите 6 километра от метростанция "Сливница" до "Константин Величков" и вече четвърт век това е най-екологичният градски транспорт. Интересен факт около изграждането на метрото е, че най-дълбоките станции - "Сердика" 2, "НДК" 2 и "Джеймс Баучер" са на 28 метра под земята, a най-плитката "Бели Дунав" - само на 6 метра.

Любопитно е и, че на година 82-те влакчета в метрото изминават 6,5 млн. км. Това се равнява на 150 обиколки на Земята по Екватора. Всяко едно от тях изминава 350 км средно на ден.

Четири от мотрисите са същите, които са правили курсовете и преди 25 години. Годишнината беше отбелязана и с валидирането на специална пощенска марка.

Всичко започва преди 25 години. Днес вече столичното метро е с дължина 52 км и 47 станции. И преди 25 години, и сега, той е там - Христо, машинист вече четвърт век.

"Спомням си най-вече, че бях притеснен. Като всяка нова работа човек е притеснен и, слава богу, тогава нямаше много пътници, та притеснението бързо отмина. Управлението е едно и също, просто с годините човек трупа опит, рутина и добавя и спокойствие към работата си", заяви Христо Христов, машинист в столичното метро.

По време на смяна, машинистите виждат дневна светлина само за няколко минути - когато минават през 5-те надземни станции.

"Когато се движим под земята обикновено светлината е доста ограничена за нас като машинисти и когато излезем изведнъж на светъл участък ярката светлина, която изведнъж виждаме ни пречи понякога, но всичко е въпрос на адаптация", каза Дичко Стоянов, също машинист в столичното метро.

Освен да следват точно разписанието, машинистите трябва да внимават и за безопасността на пътниците. Особено зорко трябва да следят за спринтьорите, които се стремят да се качат във влака на всяка цена.

"Когато малки дечица помахат или когато изчакаш някой възрастен човек и той след това като слезе ти благодари, просто чувството е много приятно", казва Дичко Стоянов.

Не липсват и деца, които искат да влязат в техните обувки.

Борис, четвъртокласник: "Много ми хареса метролиния 3, защото тя може да се движи автоматична и шофьорът да не кара метрото, а да бъде от другата страна, в другата кабина и то метрото само се кара", каза Борис, който сега е четвъртокласник.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД: "Това е най-значимият проект и най-полезният - и транспортен, и екологичен, няма по-зелен проект от метрото, защото наличието на метро в момента води годишно до 79 000 вредни вещества по-малко в атмосферата на града. Моето виждане е, че в следващите 15 - 20 години метрото трябва да достигне 80 км".

Миналата година започна строителство на едно от двете планирани разширения на линия 3 под бул. "Владимир Вазов" - от "Хаджи Димитър" до "Левски". През пролетта на тази година ще започне изграждането и на второто - през кв. "Слатина" и "Гео Милев" до "Арена София" и бул. "Цариградско шосе".

"До края на годината вече очаквам да строим 9 км ново метро. С построяването на тези два участъка пътниците в метрото ще нараснат до над половин милион души", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

До момента над 2,5 млрд. пътници са използвали столичното метро. Очакванията са през 2026 година то да е с дължина 61 км и 56 станции.

Снимки: БНТ и БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бранителите Жереми Петрис и Ван дер Каап пропуснаха днешната тренировка на Левски (Видео)
Бранителите Жереми Петрис и Ван дер Каап пропуснаха днешната тренировка на Левски (Видео)
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград