НОВИНИ

Стотното правителство на България встъпи в длъжност (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 02.08.2022
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Стотното правителство на България встъпи в длъжност. То обаче е служебно и животът му е ограничен от Конституцията. Президентът описа тежко наследство за служебния кабинет - третият, който той съставя в рамките на година и три месеца.

Президентът Румен Радев представи служебното правителство и отбеляза, че то встъпва в длъжност в труден момент за страната.

"Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване и устойчивост, забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в Европейския съюз", заяви президентът Румен Радев.

Според него основното предизвикателство е свързано със сигурността. Румен Радев напомни, че близо до България бушува война, а напрежението на Балканите отново се покачва. Смята, че рискът войната да обхване нови територии е реален.

Смяната на властта: Какви са приоритетите на новите министри? (Обзор)

"Ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса", допълни Румен Радев.

Глобалната енергийна криза е пряко следствие от войната, отбеляза президентът. Според него рискът е тя неизбежно да изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци.

"Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: Сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения", добави държавният глава.

Румен Радев посочи, че продоволствената криза, която е резултат от войната, настъпва с постепенно повишаване на цените.

"Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените", заяви Румен Радев.

По думите на президента обществото очаква цялата истина за автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите, както и неотложни действия за безопасно движение по пътищата. Като важни задачи посочи: Разработване на липсващите закони по Плана за възстановяване, членството на България в Шенген.

И основната задача на всеки служебен кабинет - организирането на изборите. Управлението на страната в кризисна ситуация изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност, каза президентът и обясни, че точно за това се е спрял на Гълъб Донев за премиер. Румен Радев благодари на всички министри за куража да поемат страната в този труден за всички момент.

"Вярвам, че ще получите подкрепа в тежки моменти от българското общество, което иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес", допълни Румен Радев.

Напомни, че двете служебни правителства от миналата година са доказали, че е възможно единение на политици с различни политически убеждения в името на България.

"Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика по отношение на отстояването на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България", коментира Румен Радев.

Президентът Радев призова наесен да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и отговорно мнозинство.

"Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена", добави Румен Радев.

В първото си официално изявление като служебен премиер Гълъб Донев благодари на президента за доверието да управлява страната във време натежало от кризи, а за себе си каза:

"Не губя равновесие от високото. И не търся "вратичката" на закона", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Подчерта, че тяхното 100-тно правителство няма да разполага със 100 дни толеранс, но от колегите си очаква 100% работа по важните теми.

"Служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон", каза още Гълъб Донев.

Той призова колегите си да следват думите в клетвата, че ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в павилион за храна в Русе
Кола се вряза в павилион за храна в Русе
Основните задачи пред кабинета "Донев" (ОБОБЩЕНИЕ)
Основните задачи пред кабинета "Донев" (ОБОБЩЕНИЕ)