НОВИНИ

Тази нощ в Истанбул ще пристигне първата пратка украинско зърно

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:58, 02.08.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Тази нощ в Истанбул се очаква да акостира първият кораб с украинско зърно. Две седмици след сделката от пристанище Одеса отплава корабът "Разони" натоварен с царевица. Очаква се всеки ден от трите украински пристанища да потегля по един кораб, превозващ зърно и сходни продукти.

Украинският президент Володимир Зеленски оцени възобновяването на работата на украинските пристанища като положителен знак, но прогнозира, че Москва едва ли ще се въздържа от опити да нарушава споразумението.

Плаващият под флага на Сиера Леоне товарен кораб "Разони" трябваше да потегли от Одеса преди дни, но технически затруднения забавиха вдигането на котва до вчера. Около 10 сутринта днес е бил в румънски териториални води. Заради лошо време ще прекоси Босфора след полунощ. След инспекция в Истанбул ще продължи към Ливан.

"Следим движението на кораба чрез сателит. Когато акостира в Истанбул ще бъде инспектиран от екип от Турция, Русия, Украйна и ООН. След това ще продължи по маршрута си. Наясно сме колко отговорна е нашата задача", заяви Йозджан Алтънбулак, ръководител на Съвместния координационен център.

Още 16 кораба очакват зелена светлина да отплават от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний. Президентът Ердоган изрази оптимизъм, че Турция може да посредничи и за по-значими споразумения, включително примирие между Украйна и Русия.

"Нашата страна постигна важен дипломатически успех и предотврати хуманитарна криза. Надяваме се да продължим работата и в други сфери, включително енергетиката. А, ако един ден двете враждуващи страни потърсят мир никой не трябва да се съмнява, че ние ще сме тези, които ще посредничат за постигането му", допълни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Говорителят на Кремъл съобщи, че ситуацията в Украйна и в частност износът на зърно ще бъдат сред темите на планиран за петък разговор между руския президент Владимир Путин и Ердоган. Ако износът на зърно върви по план, сделката ще бъде автоматично подновена за още 120 дни след изтичането на договорения срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълен стадион очаква Лудогорец срещу Динамо Загреб
Пълен стадион очаква Лудогорец срещу Динамо Загреб
Тенисистките ни до 18 г. се класираха за исторически първи финал на Европейското отборно първенство
Тенисистките ни до 18 г. се класираха за исторически първи финал на Европейското отборно първенство