НОВИНИ

Основните задачи пред кабинета "Донев" (ОБОБЩЕНИЕ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:01, 02.08.2022
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Кои са важните приоритети пред 100-ото българско правителство? Днес служебният премиер Гълъб Донев изброи важните задачи на служебния кабинет до изборите за 48-о Народно събрание, които ще се проведат на 2 октомври. Той обеща да търси решение за цените на природния газ и горивата и повишаващата се инфлация, които засягат доходите на хората. Според служебния премиер е важно да се реши проблема с блокираните ремонти и поддръжката на пътищата. Като задача си постави провеждането на честни избори, като и възстановяване на добрия тон и продуктивния диалог.

Смяната на властта: Какви са приоритетите на новите министри? (Обзор)

Досегашният премиер Кирил Петков описа наследството, което оставя, в позитивен тон. Той отбеляза, че страната е с добри икономически показатели, излишък в държавния бюджет от милиард и половина и над 8 милиарда в държавната хазна. Мандатът на Кирил Петков продължи седем месеца и половина, а политическата му кариера започна именно от един от служебните кабинети на Румен Радев.

Редовният кабинет на Кирил Петков е първият в българската история, който беше свален с вот на недоверие. Това стана с подкрепата на напусналата малко преди това управлението партия "Има такъв народ". След това трите опита за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание бяха неуспешни.

За наследството и задачите на новите управляващи обобщава Ирина Цонева.

Традиционна церемония по предаване и приемане на властта в Гранитна зала на Министерски съвет - ясни приоритети пред новото правителство, заявени от служебния премиер Гълъб Донев и кратък отчет на постигнатото от отиващия си министър-председател Кирил Петков с пожелание новото правителство да продължи борбата с корупцията.

Цените на газа и горивата, инфлацията и блокираните ремонти - сред приоритетите на новия кабинет

Във видеообръщение по-рано Кирил Петков каза, че ръководеното от него правителство е изпълнило обещанията си и не е погазило принципите си в името на каузата България

Кирил Петков с обръщение: Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си

На церемонията в Министерски съвет Кирил Петков пожела на служебния кабинет - "кураж, смелост и успех" и отбеляза:

"Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори".

Петков посочи, че въпреки световната криза, кабинетът е изградил много стабилна основа, а българските граждани могат да имат спокойствие и предвидимост през следващите месеци.

"Погрижихме се да има помощи за отопление през зимата за домакинствата, погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока, както и сложихме таван за цените на тока на бизнеса. Удължихме мярката за отстъпка на литър гориво по бензиностанциите. След 7 години застой вече е факт истинска газова диверсификация, а заплати на медиците и учителите са по-високи", отбеляза Петков.

Той подчерта ,че въпреки че българският план за възстановяване е бил 24-ият поред, като приемане вече сме държавата-членка с най-бързо подписани договорености в целия ЕС и още тази седмица служебното правителство може да изпратите фактура на стойност 2,6 млрд. лева.

Петков отправи призив към новите министри да не забравят, че ръководеното от него правителство е било свалено толкова бързо, защото е ударило схемите за милиарди в пътното строителство, граничния контрол в и железопътния транспорт и прикани служебния кабинет да продължи тази битка.

Гълъб Донев пожела характер, смелост и мъдрост на своите министри, за да работят за интересите на България и ги посъветва да запазят известна дистанция от властта, за да не загубят връзката си с хората.

"Когато търсите решение за съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който трябва да се справя с него. Държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние!", каза Гълъб Донев - служебен министър-председател.

Очерта и важните за кабинета задачи:

"Трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжка на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми и много други. Предстоят месеци на нажежени политически страсти. Имаме за задача да възстановим добрия тон и продуктивния диалог. Все още има надежда за това.", каза Донев.

Той добави, че очаква от правителството си работа на 100% и умни и ефективни решения с мисъл за всеки български гражданин и съобразени със законите, които имат за цел подобряване живота на хората, а не са поредните политически послания

И така 99-ото правителство на България е вече в историята, а 100-ото започва своята работа с първо заседание най-вероятно още този четвърътк

За финал червеният килим на централния вход на Министерски съвет на бул. "Дондуков" 1 бе грижливо прибран, а кога ще бъде опънат за ново редовно правителство - развръзката - след изборите на 2 октомври.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотното правителство на България встъпи в длъжност (ОБЗОР)
Стотното правителство на България встъпи в длъжност (ОБЗОР)
Мартин Димитров: През август трябва да се договорят доставките на газ за зимата
Мартин Димитров: През август трябва да се договорят доставките на газ за зимата