НОВИНИ

Стою Стоев: Правителство на малцинството на ПП-ДБ е алтернативата на нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 17.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ единодушно са решили, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, заяви в "Денят започва" зам.-председателят на ПГ на коалицията Стою Стоев.

Ако се стигне до втори мандат, ПП-ДБ ще предложат правителство на малцинството с ясна програма за 18 месеца. Ще търсят подкрепа от всички, но няма да приемат министри и "външни лица" от ГЕРБ.

"За политиките в нея смятам, че ще се намерят различни мнозинства и един такъв кабинет на малцинството има голяма вероятност да мине, защото това е единствената алтернатива да не ходим на избори".

Стоев уточни, че може да има промени в проектокабинета на ПП-ДБ, но цялостната му концепция няма да се промени.

"Смятам, че за различните теми ще се намерят различни мнозинства, но последните събития показват, че е нужна вече не само съдебна реформа, а и дълбока конституционна реформа".

Повечето приоритети от програмата на ПП-ДБ на думи се споделят и от други формации в НС, коментира Стоев.

"Трябва да е ясно какво искаме от това НС да ни гласува като доверие и смятаме, че това са приоритетите пред страната. Ако някоя политическа партия реши да ги подкрепи и има мнозинство, да си избере правителство. Смятам, че и законодателните промени, които сме предложили, трябва да бъдат приети".

Депутатът заяви, че проблемът с политическата зависимост в съдебната власт не може да се разреши с нормални законопроекти:

"Проблемът е в структурата на ВСС, в кадровата зависимост на "тримата големи", главния прокурор. Промените трябва да се случат на конституционно ниво и се надявам, че всички партии в парламента разбират, че те са необходими".

Във връзка с избора на комисиите в парламента заяви, че на председателски съвет изобщо не са водени дебати за това. Стоев отговори и на критиките, че няма опит да води правната комисия:

"В трето Народно събрание съм член на комисията по правни въпроси и това е ценният опит, който ми дава увереност, че ще се справя. Бях част и от екипа на акад. Денков, когато изготвихме управленската програма в 48-ото НС, отделно от това бях част и от контактната група, която изготви част от приоритетите пред това НС".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезара Пекова ще участва на турнир в памет на треньорката по художествена гимнастика Емилия Бонева
Лъчезара Пекова ще участва на турнир в памет на треньорката по художествена гимнастика Емилия Бонева
Йорданка Фандъкова: Преходните обекти се изпълняват, не плащаме за некачествени ремонти
Йорданка Фандъкова: Преходните обекти се изпълняват, не плащаме за некачествени ремонти