НОВИНИ

Студентите ще могат да се връщат в аудиториите от новата академична година

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 29.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Студентите в университетите могат да се връщат в аудиториите по преценка на ректорите. След една година дистанционно обучение по настояване на Съвета на ректорите здравният министър разреши присъственото обучение. Какви са обаче нагласите на студентите в Благоевград?

90% от студентите в страната искат да завършат учебната година дистанционно, сочат данни на Националното студентско представителство. Голяма част от университети в страната няма да връщат всички студенти в аулите. Сред тези, които продължават с присъствени занятия, са специалности като медицина и химия, които са с голяма практическа насоченост.

"Въпреки всичко предполагаме, че над 90% изпитите, които имат в сесията, ще бъде присъствено, което си е успех. И сме големи оптимисти, че началото на септември, средата на септември, когато започне новата учебна година 2021/2022 година, бих казал, че тогава всички ще бъдат в аудиториите", каза Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентите в България.

В Югозападния университет в Благоевград също няма да се връщат всички студенти в аудиториите. Изпитната сесия започва в средата на юни, като всеки факултет ще решава индивидуално кои специалности да имат изпити присъствено и кои дистанционно.

"Определено присъственото е по-добре, защото те дават от себе си много, пращат материали, имейли телефони, дават всичко от себе си, но все пак си е друго в университета. Вярвам, че това е добра посока и вярвам, че винаги ще е само така занапред и повече няма да има пандемии, защото по този начин се ограничава науката", споделя студентът Спас Гегов.

За разлика от университетите в България ,които се готвят от септември да започнат присъствено новата академична година, повечето университети в чужбина ще предприемат тази стъпка чак през втората половина на 2022 година по информация на Европейския студентски съюз. Тогава се очаква по-голямата част от населението да бъде ваксинирано и забраните за свободно придвижване между държавите да останат в историята.

Репортаж на Али Мисанков, Любен Панков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7 тона боклуци извадиха рибари от Черно море
Над 7 тона боклуци извадиха рибари от Черно море
Протести в Словения за оставката на премиера Янез Янша
Протести в Словения за оставката на премиера Янез Янша