НОВИНИ

Светлана Каменова пред БНТ: Олимпийските игри са за равенство (ВИДЕО)

Боксьорката беше ощетена в мача си с тайванката Ю Тин Лин на крачка от медалите в категория до 57 кг.

Светлана Каменова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 06.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Всички искат равенство, Олимпийските игри са за това. Това заяви боксьорката ни Светлана Станева след пристигането си на родна земя от Игрите в Париж.

Във френската столица Станева остана на крачка от медалите в категория до 57 кг, след като загуби от скандалната тайванка Ю Тин Лин. Българката поиска да свали ръкавиците още след втория рунд в знак на протест, но треньорът й Борислав Георгиев я убеди да доиграе срещата, в която победата бе присъдена на съперничката и с 5:0 съдийски гласа.

„Прекрасно се чувствам, прибирам се в родината си, при близките си, при семейството си. Не, всичко беше нормално, няма никаква горчилка, всичко беше прекрасно. Това ме накара да си почина. Аз не съм тръгнала, за да се отказвам. След като видях резултата след втория рунд, имам добра себеоценка, смятах, че мачът е в лек превес в моя полза. Ще бъде анализирано след време, но в онзи емоционален момент исках да сваля ръкавиците, защото смятах, че взимам тези два рунда“, сподели тя при прибирането си в България.

Станева коментира и скандала в бокса, предизвикан от участието не само на Тин, но и на Иман Хелиф от Алжир, които са с провалени тестове за полова принадлежност преди година на световното първенство в Ню Делхи.

„Не ме демотивира това, че е загубих първите два рунда, по-скоро ме демотивира, че след това беше 5:0 след втория рунд. Не смятам, че е реален този резултат. Преди това МОК е имал такъв тест, 2004 г. е премахнат. И аз не знам защо няма дискусия – премахнали са го, имало е някакъв контрол. Всички са готови за равенство и равноправие. Олимпийските игри са за да сме заедно. Един спортен празник, в който всички нации да участват. Те са родени с някаква аномалия, което не може да бъде изравнено от жена, това е истината. Така са преценили от МОК, така са направили. Не могат да ме накарат да се извиня. Сега ми предстои да си почина“, завърши родната боксьорка.

Вижте разговора във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис?
Кой е кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис?
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър