НОВИНИ

Вълна от реакции след загубата на боксьорката Светлана Каменова от противничка с неизяснен пол

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:12, 04.08.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Вълна от реакции след загубата на българската състезателка по бокс Светлана Каменова от Лин Ю Тин на Олимпиадата в Париж. Около тайванската спортистка възникна голям скандал, заради това към кой пол принадлежи. Срещата ѝ на ринга с българката се превърна в знакова, а един жест на нашето момиче влезе в световния обмен.

В игра на нерви се превърнаха трите рунда, а между втория и третия една от надеждите ни за олимпийски медал - Светлана Каменова, беше напът да се откаже.

Така вторият рунд, макар да изглеждаше равностоен, на практика предреши двубоя, тъй като съдиите дадоха и петте си гласа за Лин. Преди да бъде вдигната ръка на азиатката на ринга Светлана направи жест в знак на протест. Жест, с който показва женската ХХ хромозома. А след това даде път на съперничката си да слезе от ринга като ѝ вдигна и задържа въжето.

Светлана отказа да говори веднага след срещата, но малко по-късно отправи благодарност.

"Благодаря на цяла България за подкрепата и за всичко. Всички виждат. Всички видяха. Видяха какво показах. Няма смисъл от думи", подчерта българската боксьорка Светлана Каменова.

За жеста си Светлана каза, че не е направила нищо нередно. Коментира обаче решението на Международния олимпийски комитет тайванската боксьорка да бъде допусната.

"Не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин. Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство пред останалите и това не е равенство в спорта", каза Светлана Каменова.

Треньорът й беше доста по-остър.

"Абсолютно нареден мач. Само като видях съдийския наряд долу. За мен абсолютно нареден мач. Първият и вторият рунд бяха абсолютно наши. Тайванката играеше мръсно, беше с официално предупреждение още в първия рунд. Би четири-пет пъти лакътя, освен това правеше циркаджийски работи. Възмутен съм от това, което се позволява на реферите – да си правят каквото си искат. Този толеранс от МОК срещу тези две състезателки пробужда и такъв от съдиите към тях. МОК подкрепя тези две състезателки, нормално е и подчинените им да го правят. Това беше чист грабеж", каза Борислав Георгиев, треньор.

Последваха множество реакции, включително и на президентът Румен Радев. Той поздрави Светлана с думите, че е намерила смелост да се бие не само за победа в един смятан за обречен мач, но и за отстояването на нормалността и олимпийските принципи в спорта.

Азиатката Лин е една от двете боксьорки, заедно с алжирката Имане Хелиф, които бяха отстранени от световното първенство по бокс през 2023 г. в Делхи, тъй като според Международната боксова асоциация са се провалили на тест за определяне на пола.

Въпреки това Международният олимпийски комитет, който отговаря за боксовия турнир в Париж, настоява, че двете боксьорки отговарят на нужните изисквания, за да се състезават при жените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на Игрите - 04.08.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на Игрите - 04.08.2024 г. (ВИДЕО)
Опасения за война: Евентуален удар на Иран срещу Израел ще предизвика отговор
Опасения за война: Евентуален удар на Иран срещу Израел ще предизвика отговор