НОВИНИ

Свидетелски разкази: За ужаса в Краматорск и бягството от Одеса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:05, 10.04.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Европа
Слушай новината

Ужасът след ракетното нападение на жп гарата в Краматорск едва ли скоро ще избледнее - най-вече в съзнанието на очевидците. При атаката, за която Москва и Киев се обвиняват взаимно, загинаха най-малко 52 души, ранените са десетки. А междувременно все повече жители на Одеса взимат съдбоносното решение да напуснат града.

"Когато виждаш да убиват бъдещето на Украйна, не можеш да контролираш емоциите си. Разбираш, че става дума за геноцид и че убиват само защото си украинец. Това се вижда когато погледнеш телата на жените и децата", казва жител на Краматорск.

Сега жп гарата на Краматорск е едно от най-тихите места в града. Районът е разчистен, но следите от ракетната атака са видими. А малцината минаващи се спират - поне за кратко, емоциите преливат от тъга към гняв. Виктор Борисович е на смяна след инцидента, казва, че не помни по-страшен момент в практиката си на хирург.

"Това, което се случи, е сюрреалистично, не може да се обясни. Не мога да си представя що за човек е този, който взема решение да насочи ракета към място, на което се събират цивилни", разказва Борисович.

А според тази жена оцеляването ѝ при атаката е чудо:

"Чух силен взрив, всичко беше като в мъгла, паднах. Помислих си да бягам, после всички се развикаха - лягай. Когато се изправих, край мен имаше само неподвижни тела. Това е чудо! Господ ме спаси".

А потокът бежанци, които минават от Украйна в Румъния през Исакча, намалява, но не спира.

"Окончателно взехме решение да се евакуираме вчера - когато ракета удари съседната къща. Беше много страшно, взех децата и тръгнахме", разказва Тетяна.

"Идвам от Одеса, трябваше да тръгнем днес, но заради комендантския час, решихме, че е по-добре да не чакаме последния момент", споделя Лера.

Според местните власти няма индикации Русия да подготвя десант от Черно море. През изминалата седмица е имало интензивен обстрел на Одеса и околностите. Според местни медии е поразен център за обучение на чуждестранни наемници, но потвърждение на информацията от независим източник няма.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенчич и Жабур ще спорят за титлата в Чарлстън
Бенчич и Жабур ще спорят за титлата в Чарлстън
Габриела и Стефани Стоеви са поставени под номер 1 в схемата на Европейското
Габриела и Стефани Стоеви са поставени под номер 1 в схемата на Европейското