НОВИНИ

Тасева с четири финала на европейското, Калейн с три

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
19:40, 11.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Катрин Тасева
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двете български гимнастички Боряна Калейн и Катрин Тасева се класираха за многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда във Варна. Грациите ще стартират в по-силния поток, след като завършиха съответно на 6-о и 7-о място в квалификациите.

Двете националки си осигуриха финалите на обръч и топка още вчера. След втория състезателен ден в индивидуалното стана ясно, че двете ще участват и на бухалки, но на финала на лента влиза само Катрин Тасева.

Боряна Калейн допусна груби грешки в изиграването си на лента. След като се получи възел, гимнастичката реши да смени уреда си с резервен, но краят на плата остана в очертанията на терена, което също ѝ коства скъпо. Състезателката на клуб Левски Триадица получи оценка от 21.200 за това изпълнение. На бухалки тя отново допусна неточности и получи 25.850 точки, след като напусна килима разплакана.

Катрин Тасева получи 25.500 на бухалки и 22.000 на лента. Това ѝ беше достатъчно, за да си осигури всички финали на отделните уреди.

На първо място в квалификациите за многобоя завърши Дина Аверина от Русия с общ сбор от 84.900 точки. На второ място е европейската шампионка Линой Ашрам от Израел с 82.000 точки. На трето остана Анастасия Салос от Беларус със 81.700 точки.

Боряна Калейн е на 6-о със сбор от четирите изигравания 76.900 точки, а Катрин Тасева е 7-а със 76.900 точки.

Временно в отборното класиране българските гимнастички са на четвърто място след Русия, Беларус и Израел.

Битката за многобоя в индивидуалното ще стартира утре, 12 юни, от 10.00 часа, а потокът на националките ни е от 12.40 часа. Следобед, от 16.30 часа, започва състезанието и за ансамблите при жените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блинкен в разговор с Радев: Санкциите на САЩ по закона "Магнитски" са принос за борбата с корупцията
Блинкен в разговор с Радев: Санкциите на САЩ по закона "Магнитски" са принос за борбата с корупцията
Пандемията беше на фокус в първата работна сесия на Г-7
Пандемията беше на фокус в първата работна сесия на Г-7