Тази неделя в "Европейци": Три истории за успех от Полша

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:50, 25.09.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Тази неделя предаването "Европейци" ще ви заведе в Полша, за да ви разкаже три идеи, превърнали три истории в успех. Стартъп компания дигитализира модната индустрия, семейство разработва програма, която превръща пода в тъчскрийн екран, а градина на сетивата помага на незрящите деца да опознават околния свят по безопасен начин.

Пазаруването вече не е това, което беше. Полската модна индустрия е дигитализирана благодарение на виртуална реалност. Така всеки може да има свое собствено модно ревю в хола си.

Разглеждаш, избираш и купуваш – бързо и безопасно с ви ар очила.

Трябва да мислите за него като виртуален шоурум на вашите любими модни дизайнери, казва Конрад Зияджа, главен изпълнителен директор на платформата.

Да ходиш по дъното на океана е възможно. Децата определено обичат играта и то на земята. А когато подът е интерактивен, те научават токова много за света около нас. Едно семейство от Полша открило идеята за успешна технология у дома или идеята открила него.

Ние наблюдавахме нашите собствени деца - къде играят и най-популярното място беше пода. Така създадохме интерактивни приложения, които може да работят на интерактивен под, обяснява Магдалена Петриняк, концептуален дизайнер.

Харесва ми. Забавно е, релаксиращо и аз мога да играя с приятели, обяснява Карол Петриняк, ученик.

А когато светът е невидим, той се усеща в звуци, аромати, докосване. Така го опознават незрящите деца в своята градина на сетивата.

Тази градина има 3 части: място, където е обучението по ориентация в пространството, място за игри и парк, където има около 300 различни растения. Тук децата играят, но всичко е измислено и да се обучават, обяснява Марек Якубовски, учител.

А с помощ навреме от Европа, всеки може да открие своята идея или тя да го открие него.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната в Европа и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
До 30 градуса днес на места, най-хладно беше по Черноморието
До 30 градуса днес на места, най-хладно беше по Черноморието
Христо Стоичков: Няма как да стане, ако не се ваксинираме!
Христо Стоичков: Няма как да стане, ако не се ваксинираме!