Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тази събота в „Европейци“: Как протеин от цвекло може да замести яйчния белтък

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:52, 11.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

В новия брой на „Европейци“ в събота ще видите една история за захарно цвекло, професор по индустриален мениджмънт и протеини. Или как благодарение на добрите си идеи и усърдната си работа млада дама от Сърбия става част от мащабен европейски проект.

Тя е само на 36, но вече професор по индустриален мениджмънт. Освен на обучението на студентите си в Белград, се е посветила на зелените проекти. И знае как от зелените листа на захарното цвекло може да се получи протеинът Рубиско.

Той всъщност е най-разпространеният протеин на Земята. Намира се в зелените листа на зеленчуците и в най-голяма степен прилича на животинския протеин. Всичко това го прави перфектния заместител на протеина в яйчния белтък.

Освен това е решение за вегани, вегетарианци и за хора, които имат нетърпимост към животински протеини или алергии, обяснява проф. Дубравка Скунца.

Тя става част от проекта за добив на Рубиско съвсем случайно - работата ѝ е забелязана от шведски изследователски център, от който я свързват с координатори на зелената инициатива.

Така в начинанието, освен Нидерландия, Испания, Франция, се включва и Сърбия. В рамките на проекта е изграден завод, в който годишно може да се обработва по 4000 тона листна маса от цвекло.

Моето проучване доказа, че протеинът, който добиваме, е по-щадящ природата от този, добиван от яйчен белтък. Въздействието върху околната среда при екстракцията от листа на цвекло много "по-зелена", обяснява проф. Дубравка Скунца.

Според нея в проекти като този се крие успешното бъдеще на Европа.

Цялата история за Дубравка и протеина от цвекло гледайте в "Европейци" на 12 декември, веднага след централната емисия новини в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захариева в "Панорама": Няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки
Захариева в "Панорама": Няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки
СПА курортите у нас - най-посещавани по време на кризата
СПА курортите у нас - най-посещавани по време на кризата