НОВИНИ

Тази вечер: "В зоната на COVID" – Мария Чернева и проф. Асен Балтов за новия филм на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 29.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Тази вечер от 21:30 ч БНТ1 ще излъчи документалния филм на журналистката Мария Чернева "В зоната на COVID".

Защо екипът на БНТ влезе в най-опасната зона на "Пирогов", където се лекуват заразените с коронавирус и какви са най-големите предизвикателства за лекарите на първа линия – гости в Сутрешния блок на БНТ бяха Мария Чернева и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Мария Чернева, журналист: Младите лекари бяха изненадата за мен, всъщност е доста логично те да са на първа линия. За нас важното беше да видим кой стои зад маските. Това са лекарите, които ние аплодираме всяка вечер. И наистина, първата ми изненада беше един екип от млади лекари – Мария Монева, Димитър Валериев и Иван-Александър Георгиев. Това са героите в моя филм. Те са окрилени и благодарни от възможността да работят на първа линия и да участват в световната борба срещу това заболяване. Те са и много вдъхновени, че усещат подкрепата на всички ни и на колегите си от цялата болница.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": "Пирогов" се слави с това, че има най-много млади специализанти. Както в клиниката по Вътрешни болести, която в момента е в ковид зона, така и в реанимацията и в триажа, където посрещат пациентите, работят много млади хора. Изключително съм благодарен на целия екип на "Пирогов", който показа мъжество и че Пирогов може да приеме всякакви предизвикателства.

Много съм огорчен от думите на доц. Мангъров. Имам предвид, че не може изведнъж да се каже да се разпуснат мерките и да се търси стаден имунитет, категоричен е проф. Балтов. Ако почнем всеки да прави каквото иска, мисля, че това ще бъде грешка, допълни той.

За мен беше важно да влезем в "Пирогов", за да видим, да усетим болестта, епидемията. Ние живеем в сенките на ковид, но не виждаме истинското му лице, допълни още Мария Чернева.

Тази сутрин пациентите 36 иначе преминаха общо 100 за тези 45 дни откакто работим с COVID инфекцията, обясни проф. Балтов. По думите му, капацитетът на леглата в отделенията са най-тежко болни в столицата е пълен на 25%.

Цялата логистика на организацията в болницата отне може би повече от 3 седмици, направи се всичко възможно. Реорганизирано беше цялото производство - маски, костюми, след третата седмица вече ги има навсякъде, но преди това бяхме в един страх какво се случва, допълни директорът на "Пирогов".

Според проф. Балтов вече трябва да се мисли за сертифициране на тези, които са преболедували вирусната инфекция, тъй като са хора, които могат да бъдат върнати в нормална среда и да започнат да работят.

И тази епидемия показа слабите места на здравната система, надявам се да има някакво надграждане и запълване на повечето празнини в нея, каза в заключение Мария Чернева.

"В зоната на COVID" гледайте тази вечер - 29 април, от 21.30 ч по БНТ1. Автор Мария Чернева, редактор Мария Митева, режисьор Николай Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боил Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени
Боил Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени
Петър Андронов: Само за 10 дни вече има над 25 000 разсрочени кредита
Петър Андронов: Само за 10 дни вече има над 25 000 разсрочени кредита