НОВИНИ

Температури от 11 до 16 градуса в съботния ден

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 12.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за мразовито мартенско утро с отрицателни температури в цялата страна, дори на морския бряг. Най-студено беше в Североизточна България, където все още има райони със снежна покривка минус 8° градуса в Шумен, минус 5° във Велико Търново, както и в София.

Утре сутринта ще бъде съществено по-топло с минимални температури в повечето райони над нулата, до плюс 2°-3° и вече само на отделни места до около минус 1°, минус 2°.

Повишение предстои и при максималните температури, които ще бъдат между 11° и 16°, в София около 12°. Ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места с превалявания от дъжд, преди обяд в северозападните части от страната, а в следобедните часове в планинските райони.

Много ветровито ще бъде в планините и утре - вятърът ще е с посока от северозапад и ще е умерен, временно силен. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от Западна България с превалявания, като границата между дъжд и сняг ще е на надморска височина около 1500 метра.

Максималните температури в курортите: около 1° над нулата на Алеко, 6° в Боровец и Банско, 8° в Пампорово. Опасността от лавини извън обработените ски писти остава висока.

Поглед към Европа: повече слънце ще има над южните райони от континента. В Западна и по-голямата част от Централна Европа, както и в скандинавските страни, облачността ще е значителна, на много места с валежи от дъжд, а в северните части от Норвегия и Швеция от сняг. Облачно, с валежи от сняг ще бъде и в прибалтийските страни, както и в Европейска Русия.

В северозападната част от Балканите облачността ще е по-често значителна и на места там ще превали дъжд. В южните и източните райони ще бъде предимно слънчево.

Предимно слънчево и у нас в неделя, когато и температурите ще се повишат още малко, но през новата седмица ни очаква ново застудяване и валежи. Ще завали още в понеделник, първо в Западна България, а до края на деня и в по-голямата част от страната. Повишена вероятност за значителни количества има в Западна България, а във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Във вторник и сряда валежи, предимно слаби, ще има в централните и източните части от страната, както и в планините. Понижението на температурите ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция въвежда формуляр за регистрация за пристигащите със самолет
Турция въвежда формуляр за регистрация за пристигащите със самолет
Сигнал за проблем с организацията на вота в Пловдив
Сигнал за проблем с организацията на вота в Пловдив