НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Как ще гласуват трудноподвижните хора

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:52, 12.03.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

В София вече 50 души с увреждания са подали заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. С какви проблеми обаче се сблъскват близките им?

29-годишният Явор е с детска церебрална парализа. Въпреки, че се придвижва основно с помощ от майка си, досега не е пропускал гласуване.

"Училището е достъпно вътре в сградата. Но до сградата не е достъпно. По-трудно се стига, но стигаме", обясни майката Светлана Никифорова.

Тази година майката на Явор иска секцията да дойде в дома им.

"Няма да има опашки, няма да има струпване на хора, няма да има, нали, някакви рискове да бъдат създадени", допълни тя.

Светлана опитала да заяви подвижна урна за сина си онлайн, но не успяла. А от общината ѝ обяснили, че не може да подаде заявлението без нотариално заверено пълномощно от Явор.

"В Избирателния закон да влязат по-добри механизми за решаване на този проблем", настоя Светлана.

В София заявления за подвижна кутия се приемат по имейл, с електронен подпис или на място - в общината с пълномощно, което не е задължително да е нотариално заверено.

"Абсолютно е опростена процедурата там, тъй като е ясно, че тези избиратели нямат възможност да извършат определени действия. Затова са им представени толкова възможности за заявяване на тази услуга", обясни секретарят на Столична община Венера Милова.

В случай, че желаещ не успее да заяви гласуване с подвижна кутия до 20 март, ще има и втора възможност.

"5 дни преди изборния ден, в които могат да подават такива заявления в случай, че има такава комисия, която е създадена на територията на една община", допълни Милова.

72-годишната Гергина Величкова живее на метри от училището, в което гласува. Секцията ѝ е на втория етаж.

"И е доста неудобно, защото вътре в самото училище няма асансьор и се изкачват стъпала. Това е препятствие за мен конкретно", каза тя.

Хората като Гергина могат да гласуват в специално определените секции за хора с увреждания. Такива трябва да има във всеки избирателен район.

"Те имат право, съгласно Изборния кодекс, да гласуват навсякъде в рамките на населеното място, където има секция за хора с увреждания. Независимо дали по постоянен адрес те са вписани в избирателния списък. Такива избиратели се дописват в избирателния списък", каза още секретарят на Столична община.

Гергина е решила да подаде онлайн заявления за подвижна кутия. А от Столичната община са разработили специален информационен портал за изборите, в който можем да проверим къде е изборната ни секция и къде - най-близкото подходящо място за хора с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще гласуват българите в Испания?
Как ще гласуват българите в Испания?
Къде в Европа е спряна ваксинацията с "Астра Зенека"
Къде в Европа е спряна ваксинацията с "Астра Зенека"