НОВИНИ

Сигнал за проблем с организацията на вота в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 12.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Сигнал за проблем от един от най-големите избирателни райони в страната - Пловдив.

Шефовете на районните избирателни комисии и там, както във всички големи градове, са изправени пред задачата - как да проведат гладки избори в ситуация на коронавирус и специални здравни предписания, без да има забавяне. При всички положения ще им бъде нужна или нова организация, или нова инфраструктура, или и двете.

В Трета палата на панаира е помещението, където членовете на избирателни комисии веднага след изборния ден ще идват както с протоколите, така и с чувалите с бюлетините. И въпреки уверенията, че ще бъдат взети всички противоепидемични мерки, има съмнения за това дали те ще могат да се спазват.

"Взети са предвид всички мерки, които са съгласно указанията на министъра на здравеопазването, все още очакваме такива от ЦИК, постановени с нарочно решение, които да можем да приложим на практика. Съгласно указанията обаче всички членове на секционните избирателни комисии следва да бъдат снабдени с лични предпазни средства - маски, ръкавици, дезинфектанти, за да могат в изборния ден да дезинфекцират редовно повърхностите, на които работят", обясни Илиан Иванов, председател на 16 РИК Пловдив град.

Той уточни, че се очакват да дойдат около 1500 човека членове на секционни комисии, като при капацитет на заетост на тази палата около 30%, ще могат да разположат 800 седящи места през метър и половина разстояние.

"Единият подход е с извозването, да се извозват не повече от три комисии, така че да има постоянно ротация и тук да има заети постоянно 800 стола, 800 места, тъй като в палатата отсреща ние ще обработваме секционните протоколи. Така че ще се стремим да спазваме тези мерки и ограничения", каза още Иванов.

По думите му, или ще има изчакване, или ще се забавят малко с транспортирането, за да може да се осигури една ротация между тази палата и палатата, в която ще се приемат книжата и материалите. Забавяне в обработването на резултатите няма да има, тъй като могат да влязат поне три комисии едновременно да се обработват, а освен това в другата палата ще се осигурят седящи места през метър и половина поне за 60 от членовете на избирателните комисии.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температури от 11 до 16 градуса в съботния ден
Температури от 11 до 16 градуса в съботния ден
Как ще гласуват българите в Испания?
Как ще гласуват българите в Испания?