НОВИНИ

Кметът на село Елешница: Незаконни сметища край река Места няма

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 19.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Екология
Слушай новината

Наши зрители сигнализираха за тонове боклуци по поречието на Места. Буйните води на реката и нейните притоци са донесли много отпадъци, а местните власти са безсилни сами да се справят с проблема.

Всяка година след проливните валежи започват наводненията, а след тях идват и боклуците. Всяка година в разложкото село Елешница се събира много боклук, но тази година проблемът е наистина по-сериозен.

"Боклуците са много повече от минали години, но пък и река Места беше доста по-голяма като ниво. Около 3 метра се вдигна нивото на реката през януари по време на проливните валежи. Оттогава коритото на реката е пълно най-вече с боклуците, които идват по поречието на река Черна Места", заяви кметът на село Елешница Сашо Мицин.

Боклук идва и от съседните общини - Банско, Якоруда, Белица.

"Правим опити за почистване, но се въртим в един омагьосан кръг, защото при следващото пълноводие на река Места се получава абсолютно същата картина", допълни кметът на Елешница.

Според него в землището на село Елешница незаконни сметища в реките няма. Имало е едно-две, които са почистени. На жителите на село Елешница е осигурен специален контейнер за отпадъците. В последните години се наблюдава тенденция по намаляване на незаконните сметища, допълни Мицин.

Почистването на боклуците ще започне след намаляването на нивото на реката, увери той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Стойнев: Свлачищата можем да ги предвидим, срутищата са внезапен процес
Проф. Стойнев: Свлачищата можем да ги предвидим, срутищата са внезапен процес
Алпинисти продължават с обезопасяването на участъка в района на Елисейна
Алпинисти продължават с обезопасяването на участъка в района на Елисейна