НОВИНИ

Топатлети ще мерят сили в Диамантената лига в Париж

Олимпийският шампион на 100 метра Ламонт Джейкъбс, който пропусна последните два турнира от Диамантената лига в Рабат и Флоренция, ще стартира в Париж

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:43, 09.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
американката сидни маклафлин атакува световния рекорд 400 метра
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Олимпийската шампионка от Токио 2020 и световна рекордьорка на 400 метра с препятствия Сидни Маклафлин-Леврон ще направи своя дебют през тази година в престижната верига по лека атлетика - Диамантената лига. Тя ще участва в състезанието в Париж, което започва днес на стадион "Шарлети". Победителката от 2019 година в лигата, ще бъде само една от американските звезди във френската столица.

Маклафлин обаче се е прицелила и в рекорда на 400 метра на германката Марита Кох (47,60), който е от далечната 1985 година.

"Способна съм да подобря световния рекорд на 400 метра. Исках да дойда в Париж, година преди Олимпийските игри. Това ще ми помогне да усетя атмосферата на града", заяви в интервю за АФП Маклафлин.

"Разликата между 400 метра с препятствия и 400 метра е около 3 секунди. Но не става автоматично да махнеш десетте препятствия. За да бягаш за 47 секунди, трябва да си много силен, трябва да поддържаш ритъма. На тренировка започвам да разбирам разликата между бяганията, които изискват различни енергии", казва още тя.

"За да направиш световен рекорд, трябва да изстискаш всичко от тялото си. Това правех всеки ден на тренировка - физически и психологически. Трябва да събереш всички части от пъзела точно в определен момент. Страдах, трудно беше, но си струваше. Това не се случва всеки ден", каза Маклафлин.

В Париж ще видим гъркът Милтиадис Тентоглу (олимпийски шампион в скока на дължина през 2021 г.), котдивоарката Мари-Жозе Та Лу (световен вицешампион на 100 м. и 200 м. в Лондон през 2017 г.) както и кенийката Фейт Кипиегон (двукратна действаща олимпийска шампионка на 1500 м.)

Олимпийският шампион на 100 метра Ламонт Джейкъбс най-накрая ще направи своя дебют за летния сезон. Италианецът, който пропусна последните два турнира от Диамантената лига в Рабат и Флоренция, ще стартира в Париж.

Битка със световния шампион Фред Кърли обаче отново няма да има, тъй като американецът не е в списъка с участници. Джейкъбс ще се изправи срещу шампиона на Африка Фердинанд Оманяла, както и срещу световния шампион на 200 метра Ноа Лайлс, който по-рано този месец записа най-добър резултат в света за сезона от 19.67 сек. На 100 м в Париж се очаква да участват и юношеският световен шампион Лециле Тебого и ямаецът Йохан Блейк.

И на четвъртия турнир от Диамантената лига няма да има българско участие. За сметка на това обаче ще видим дебюта на новия спорт в Олимпийските игри - брейк денс.

Домакините са решили символично Царицата на спортовете да покани в семейството си този спорт малко повече от година преди Париж 2024 във френската столица. На "Шарлети" зрителите ще видят състезателите от френския олимпийски отбор по брейк денс, които ще се представят по време на две „брейк“ битки в средата на вечерта, с коментарите на митичния Сидни - пионер на хип-хопа във Франция!
За да загреят зрителите още повече преди официалния старт на вечерта в 21:00 ч., ще има две щафети 4x100 м. При жените ще се състезат четворките на Франция, Испания и Канада, а при мъжете - Франция, Великобритания, Германия, Канада, Белгия и Италия, както и отборът на Франция U23.
Стартовете от Диамантената лига са общо 15 на брой.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хям отпразнува европейския трофей с парад в Лондон
Уест Хям отпразнува европейския трофей с парад в Лондон
Класирани са тримата кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека
Класирани са тримата кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека