НОВИНИ

Трети ден масови тестове за коронавирус в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 14.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Трети ден продължава масово изследване за коронавирус в Банско. Тествани са повече от 300 души. Личните лекари в града обявиха, че са готови да се включат в кампанията, за да може в кратки срокове да бъдат проверени повече хора.

Междувременно от местния кризисен щаб обявиха, че временно спират записванията за безплатното тестване. Записването ще продължи след Великденските празници.

334 души в Банско са изследвани за коронавирус през първите два дни. Около 8% от тях са били заразени Covid -19. Повечето дори не са знаели, че са прекарали вируса.

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ-Разлог: Самата заболяемост расте много бавно за разлика от други страни по света ,но така бързо колективен имунитет с тези мерки не може така бързо да бъде изграден.

За да може повече жители на Банско да бъдат тествани в по-кратки срокове, петимата лични лекари в града обявиха, че също имат готовност да изследват пациенти след великденските празници.

Д-р Георги Кушлев: Всеки лекар ще си тества пациентите, които са от неговата практика. Единственото ни изискване, то е към общината – да ни бъдат осигурени маски, ръкавици и дезинфектанти, както се осигуряват на представителите на РЗИ.

И днес общински служители, аптекари и хора от туристическия бранш дойдоха пред поликлиниката в Банско, за да си направят бърз тест за коронавирус. Очаква се до края на деня да бъдат тествани около 200 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 000 лв. глоба и 3 месеца лишаване от свобода получи пловдивчанин, нарушил карантината си
10 000 лв. глоба и 3 месеца лишаване от свобода получи пловдивчанин, нарушил карантината си
Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници
Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници