НОВИНИ

Тревожно проучване: Океан от пластмаса залива Земята

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:49, 05.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Океан от пластмаса залива Земята. Това показва ново мащабно изследване, според което в абсолютно всяка от общо 40 взети проби океанска вода се съдържа микропластмаса. То е проведено във водите на Атлантическия и на Антарктическия океан в рамките на едно от най-големите състезания по ветроходство в света - "Оушън рейс", което тази година имаше и научна мисия.

60 000 километра за 6 месеца - това е околосветското ветроходно състезание "Оушън рейс". Но тази година то приличаше повече на научна експедиция. С мисия - да помогне на планетата. Или по-точно - да помогне на хората да осъзнаят мащаба на бедствието. Всяка лодка е била снабдена със специална инсталация за вземане на проби от водата по време на плаването. И резултатите са пределно категорични. Количеството микропластмаси в океана е нараснало 18 пъти за 5 години. Сравнението е с периода 2017/18 година, когато е проведено предишното подобно изследване в рамките на регатата.

"Това, което се наблюдава в тези райони, е концентрация на микропластмаси от 100 до 2000 частици на кубически метър вода", казва Виктория М. Фълфър, докторант - Университет на Роуд Айлънд.

Над половината проби показват над 500 частици микропластмаса в кубически метър вода и то с размер по-голям от 0,1 мм.Анализираните проби са от втория етап е по трасе от Кабо Верде до Кейп Таун, ЮАР. И от третия - през водите на Антарктическия океан - в едно от най- отдалечените от суша кътчета на света. Показателно е, че дори и там водната шир, през която рядко докосвана от плавателни съдове, прелива от микропластмаси. За първи път пробите са били събрани така, че да се установи не само количеството, но и произхода на пластмасата - тоест от какъв точно продукт е остатъкът - например - от бутилка или от торбичка.

"При това издание на надпреварата имаше екипи, които направиха по 4 млн. измервания по 15 различни показателя, което е впечатляващо. Информацията ще се използва за доклади, с които да бъдат информирани и убеждавани правителства и компании с важен глас за определянето на бъдещето на планетата", каза Дани Уошингтън, тв водеща.

Микропластмасите са частици с размери по-малко от 5 мм. Могат да са първични или резултат от процеса на разпадането на пластмасата.

По данни на ЕП, в океаните се намират над 150 милиона тона пластмаса, като всяка година попадат по още между 4 и 12 милиона тона. Те попадат в телата на морските обитатели, а оттам - и в човешките. По данни на програмата на ЕС за наблюдение на Земята, хората вероятно поглъщат между 39,000 до 52,000 микропластмасови частици годишно. Според прогнозите, до 2050 година пластмасата в океаните ще тежи повече отколкото всички риби в тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в блок в Казанлък, леко обгазени са майка и децата ѝ
Пожар избухна в блок в Казанлък, леко обгазени са майка и децата ѝ
Проектокабинетът: Реакции на политическите партии
Проектокабинетът: Реакции на политическите партии