НОВИНИ

Складове за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (ВИДЕО)

Обявено е частично бедствено положение, започнала е евакуация на хора

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 25.07.2024 (обновена)
10546
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Складове за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин горят. Най-малко четирима души са ранени. Двама от приетите в "Пирогов" са мъж и жена, съответно с 35% и с 85% изгаряния. Обявено е частично бедствено положение. Започнала е евакуация на хора.

"Горят три склада. Извадихме двама пострадали - един мъж и една жена, която е тежко пострадала. По непотвърдена информация има ранени още служители на фирмата, които са пострадали. Непрекъснато гърми и трещи", каза главният секретар на МВР - главен комисар Димитър Кангалджиев, който е пристигнал на място. На мястото на инцидента е пристигнал и вътрешният министър Калин Стоянов.

Според предварителна информация има още пострадали. Изпратено е искане за повече линейки.

От Спешна помощ съобщиха за "По света и у нас", че сигнал към тях е подаден около 18.35 часа. Постъпили са данни за четирима пострадали.

Дали е така обаче не е ясно - към мястото незабавно са изпратени линейки, но към момента те не са допуснати на терена, защото според пожарникарските екипи не е безопасно.

Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов увери в ефира на БНТ, че няма опасност за живущите в Елин Пелин. Той каза още, че информацията за ранените не може да бъде потвърдена, тъй като пожарът още не е локализиран.

Николай Николов - съветник на министъра на вътрешните работи, подчерта, че първите мерки са взети - населението е предупредено, периметърът е ограничен, пътуват екипи, които ще замерят за замърсяване на въздуха.

На входа и изхода на Елин Пелин в посока гара Елин Пелин районът е отцепен, твърдят очевидци.

Гърмежи са се чули и в Долни Богров, съобщи журналистът на БНТ Василена Василева. От населеното място се вижда ясно пушекът от пожара.

Очевидци разказват, че тътените продължават доста дълго време.

Полицията евакуира хората край Елин Пелин, движението е отцепено. В складовете не са се произвеждали, а само са се съхранявали фойерверки. Гъст дим се стеля над цялото Софийско поле. Няма проблем с полетите от Летище София.

Системата за ранно предупреждение BG-Alert сработи близо час след инцидента с горящите складове край Елин Пелин. В съобщението се посочва, че се налага евакуация заради взрива.

Силвия Арнаутска - областен управител на София област обясни, че хората в Елин Пелин са притеснени, въпреки че няма заповед за евакуация.

Около 19.40 ч. се запали и склад на голяма хранителна верига до Елин Пелин. Няма информация дали пожарът е свързан с горящите три склада за фойерверки край населеното място.

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София, поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени.

Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други съпричастни лица. Ще се работи по всички възможни версии.

Аварийните екипи на Столична община са на място и до няколко часа ще разположат мобилната лаборатория, за да измерят вредните вещества във въздуха.

Министърът на транспорта е съобщил, че няма засегнати полети от и към летище София.

Железопътната линия посока София е затворена в района, наложила се и евакуация на хора, които са работили именно там. На къща, която се намира около километър от складовете, е паднал частично покрива при един от гърмежите.

Налягането във водопроводната мрежа е слабо, което затруднява пълненето на водоноските.

Екип на БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
Хебър привлече централния бранител Милен Гамаков
Хебър привлече централния бранител Милен Гамаков