НОВИНИ

Трима евролидери се срещнаха със Зеленски в Киев, Русия е смекчила позицията си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:04, 16.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха в Киев с президента Володимир Зеленски. Това е първо посещение на чуждестранни високопоставени представители от началото на руската инвазия миналия месец. Володимир Зеленски благодари на тримата лидери и подчерта, че те са в Киев, в момент когато много посланици напуснаха Украйна. Зеленски съобщи, че преговорите с Русия продължават, а Москва е смекчила позицията си.

Полският премиер Матеуш Моравецки, вицепремиерът Ярослав Качински и министър-председателите на Чехия и Словения Петр Фиала и Янез Янша пристигнаха в Украйна с влак, за да потвърдят подкрепата на Европейския съюз за страната.

"Ние сме тук, за да ви кажем, че не сте сами, че вашата битка е и наша и заедно ще надделеем", каза Янез Янша, министър-председател на Словения.

"Вие се биете за живота и свободата си, но ние знаем, че се борите и за нашите животи и свобода, и за нас това е много важно. Основната цел на нашето посещение и посланието на мисията ни е да кажем на украинските ни приятели, че не са сами. Европа е с вас, нашите страни са с вас", каза Петер Фиала, министър-председател на Чехия.

Вицепремиерът на Полша Ярослав Качински се обяви за изпращането на международна мироопазваща мисия в Украйна, а премериерът Матеуш Моравецки постави въпроса за членството на страната в ЕС.

"Надявам се през следващите дни или седмици да бъде постигнато съгласие и да бъде даден статут на кандидат най-късно до края на годината", каза Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Чехия и Полша потвърдиха, че посещението им е координирано с ЕС, но въпреки това, представител на Брюксел е изразил опасения, че то поставя сериозни рискове за сигурността и може да застраши преговорите.

20-и ден от войната в Украйна: Преговорите между Киев и Москва продължават

В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е смекчила позицията си в преговорите.

"Всеки трябва да работи, включително нашите представители, нашата делегация, за преговорите с Руската федерация. Трудно е, но е важно, тъй като всяка война завършва със споразумение. Срещите продължават и бях информиран, че позициите по време на преговорите звучат по-реалистично. Но е необходимо още време за решения, които да са в интерес на Украйна", заяви заяви Володимир Зеленски.

Киев и Москва проведоха три кръга преговори, последвани от видеоразговори.

Сн. БГНЕС

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните министри от НАТО ще обсъдят подсилването на Източния фланг
Военните министри от НАТО ще обсъдят подсилването на Източния фланг
С валежи и по-студено днес
С валежи и по-студено днес