НОВИНИ

Украйна съобщи за офанзивни действия и успех край Бахмут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:16, 05.06.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Украйна обяви, че води офанзивни действия в някои участъци на фронта и съобщи за успехи на бойното поле при разрушения град Бахмут. Външният министър Дмитро Кулеба увери, че Киев има достатъчно оръжия за начало на контраофанзива. Според него операцията ще осигури на страната му победата, необходима за влизане в НАТО.

Украинската армия заяви, че контранастъплението няма да бъде обявено. Междувременно през изминалата нощ Москва съобщи, че е отблъснала мащабна украинска офанзива в Донбас.

Районът на Бахмут остава епицентър на сраженията, напредваме на широк фронт. Постигаме успехи, написа в Телеграм заместник министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар. Лидерът на частната наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин уточни, че силите на Киев са си върнали контрола на село северно от Бахмут и отново критикува министъра на отбраната и началник- щаба на армията.

""Шойгу, Герасимов, призовавам ви да дойдете на фронта. С пистолети поведете армията, за да върви напред. Хайде, ще можете, а ако не успеете, ще умрете като герои".

Пригожин обвини руска редовна военна част, че е нападнала неговите хора, след като преди това е минирала път в тила на на наемниците. Много руски радиостанции станаха жертва на хакерска атака. На редовните им честоти за пограничните райони беше излъчена фалшива реч на президента Путин за въвеждане на военно положение след нахлуването на въоръжени до зъби и подкрепяни от Вашингтон украински части в Курск, Белгород и Брянск. С глас като на държавния глава беше обявено, че предстои обща мобилизация и евакуация на цивилните.

По-рано Москва обяви, че е отблъснала с артилерия нахлуване в Белгород на проукраински руски партизани от украинска територия. Белгия поиска обяснения от Киев след съобщения, че проукраинските руски паравоенни са използвали белгийско оръжие, предоставено на Украйна.

"Правилото е ясно. Оръжията, които доставяме на Украйна, са за отбранителни цели и защита на украинска територия. Има много строги правила, както за белгийските оръжия, така и за оръжията от други европейски страни" заяви Александeр Де Кро - премиер на Белгия.

По-рано Вашингтон Поуст съобщи, че оборудване, произведено в страни от НАТО, е било открито в руската област Белгород. Според изданието използвани са били най-малко четири военни машини, доставени на Украйна от Съединените щати и Полша, както и автомати белгийско и чешко производство.

Русия съобщи, че е отблъснала нападение в пет участъка на фронта в Донбас с участието на шест механизирани и два танкови батальона.

Украинският лидер Зеленски прие в Киев британския министър на външните работи Джеймс Клевърли и благодари за подкрепата за страната му. Двамата са обсъдили подготовката за срещата на върха на НАТО през юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов загуби само един гейм на „Чалънджър“ в Чехия
Димитър Кузманов загуби само един гейм на „Чалънджър“ в Чехия
ЕК може да удължи забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни
ЕК може да удължи забраната за внос на украинско зърно в България и още 4 страни