НОВИНИ

Управителят на БНБ сигнализира за опасности покрай приемането на бюджета

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:51, 14.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
управителят бнб сигнализира опасности покрай приемането бюджета
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев още веднъж призова депутатите да подкрепят актуализацията на държавния бюджет след срещата си с германския му колега Кристиан Линднер.

Василев и Линднер са обсъждали германски митничари да подпомогнат пункта на "Капитан Андреево"

Междувременно обаче нови критики срещу актуализацията на държавния бюджет дойдоха от управителя на БНБ Димитър Радев в разпространена от пресцентъра му реч пред Асоциацията на банките в България.

"От позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията много е важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи. Има две групи от рискове, свързани с подобен подход: Първо - опасност от инфлационна спирала. Второ - необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците или чрез орязване на разходите”, каза той.

Радев предупреди, че предстои ново увеличение на лихвите в Европейския съюз като вече няма да има отрицателни. Той също така призова политиците да не пречат на бъдещото присъединяване на България към еврозоната.

"Силно се надявам, че политическият процес, при цялата му неопределеност и несигурност, в крайна сметка ще подкрепи, а няма да блокира цялостния напредък на присъединяване към еврозоната".

Финансовият министър защити актуализацията на бюджета и даде за пример, че миналата година при изчерпан почти парламент е била приета подобна актуализация и че сега ситуацията е подобна.

"Аз силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализацията на бюджета, която е разумна и работи в полза на българските граждани", каза Василев.

Той обясни, че предстои и сключването на дългосрочен договор за доставка на природен газ на регионално ниво:

"Вече са направени всички изследвания на инфраструктурата и в момента се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и потенциално Украйна за общо количество над 10 млрд. кубически метра газ".

България се нуждае от близо 2,5 млрд. кубични метра газ годишно. В момента страната има дългосрочен договор единствено с Русия, който не се изпълнява. Той изтича на 1 януари 2023 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд с градушка в Бургас
Проливен дъжд с градушка в Бургас
Линднер към Петков: Оценяваме високо лидерството, което показахте като се изправихте срещу "Газпром"
Линднер към Петков: Оценяваме високо лидерството, което показахте като се изправихте срещу "Газпром"