НОВИНИ

Управляващото мнозинство иска временна комисия за случая с Нотариуса

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:01, 06.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС настоява за временна комисия, която да събере всички факти и обстоятелства около смъртта на Мартин Божанов, а опозицията критикува съдебната реформа на сглобката.

В разпространена от ПП-ДБ позиция от тази сутрин те настояват да бъде изслушан изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат и да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да събере факти и обстоятелства за наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт.

"Изключително притеснителни са всички данни, които последните дни излязоха в публичното пространство за оказван натиск върху магистрати, за наличието на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани. Всички компетентни органи, които разполагат с информация, разполагат с разследващи функции, следва да бъдат извикани, изслушани, дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото и в същото време няма да попречи на провеждането на разследване", каза Рая Назарян - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Време е тези тайни клубове, тези задкулисни договорки, тези влияния да станат част от миналото. Този казус ние вярваме, че не е единичен - това е системен проблем, който трябва да бъде решен. Докато нямаме работещи служби много от тези задкулисни неща, които се случват ние реално нямаме шанс да предотвратим и всъщност винаги сме след събитията и след убийството", коментира Кирил Петков - съпредседател на ПП.

В позиция председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски посочва, че е "Недопустимо правосъдието да се случва по клубове и на тъмно". Пеевски допълва, че това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. И смята, че обществото трябва да знае какво се е случвало и отговорност на народните представители е да осветят лошите практики. и да направят така, че да бъдат невъзможни занапред.

"Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред", заяви Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

От "Възраждане" смятат, че трябва да има комисия, която да разследва дейността на Пеевски, защото според тях почти няма криминален случай или скандал през последните 15 години, в който да не е споменат той.

В позиция лидерът на БСП Корнелия Нинова казва, че години наред е имало информация за дейността на престъпната група на Нотариуса и никой не е взел мерки. Нинова пише още, че съдебната реформа на сглобката уж трябваше да доведе до бърз и справедлив процес. А всъщност тя само препрала Борисов и Кирил Петков.

"Години наред е имало информация за дейността на престъпната група на Нотариуса и никой не е взел мерки. Съдебната реформа на сглобката уж трябваше да доведе до бърз и справедлив процес. Всъщност тя само препра Борисов и Кирил Петков като прекрати делата Барселонагейт, Чекмеджегейт, двойното гражданство", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талант на Черно море преподписа с клуба
Талант на Черно море преподписа с клуба
Петер Превц слиза от ските след края на сезона
Петер Превц слиза от ските след края на сезона