НОВИНИ

Първа снимка на крал Чарлз Трети, след като му беше поставена диагноза рак

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:27, 06.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: АФП
Слушай новината

Първа снимка на крал Чарлз III, след като му беше поставена диагноза рак. Кралят и кралица Камила напускат лондонската си резиденция "Кларънс хаус".

По-рано стана ясно, че по-малкият син на Чарлз - Хари, пристигна в Лондон - ден след оповестяването на болестта на баща му. Съпругата на Хари - Меган, и двете им деца останаха в Калифорния. Пристигането на Хари беше очаквано, след като стана ясно, че кралят е разговарял с двамата си синове след поставянето на диагнозата. Кралски коментатори твърдят, че влошеното здраве на краля може да се превърне в причина за затопляне на силно влошените отношения между принц Хари и семейството му. В съобщение на Бъкингамския дворец се посочва, че Чарлз III е в добро състояние на духа и е започнал лечение.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че коварната болест е открита достатъчно рано и може да бъде лекувана. Според кралския биограф Матю Денисън, от Бъкингамския дворец са подходили мъдро с решението да оповестят диагнозата на краля, защото така не са допуснали спекулации.

"Той не е първият член на кралското семейство, който има рак, но е първият монарх във Великобритания, който публично съобщава, че е болен докато е на трона. Чичо му Едуард Осми почина от рак, но години след като абдикира. Истината е, че за британците монархията продължава да носи усещане за стабилност и когато се появи новина като тази, очаквано обществото изпитва силна тревога. Мисля, че решението на Краля да говори открито за заболяването си, ще му донесе само позитиви", каза Матю Денисън, кралски биограф.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой участници на Световната купа в Банско
Рекорден брой участници на Световната купа в Банско
Директор в Атлетико Мадрид заменя Карл-Хайнц Румениге в изпълнителния комитет на УЕФА
Директор в Атлетико Мадрид заменя Карл-Хайнц Румениге в изпълнителния комитет на УЕФА